Sivut

17.7.2017

Helmet 2017: haaste suoritettu!

Helmet-kirjastot ovat haastaneet lukijoita mukaan 50 kirjan haasteeseen nyt jo kolme kertaa. Ensimmäinen vuosi oli minulle eräänlainen harjoitus, sillä hoksasin lähteä mukaan vasta kesken vuoden ja rukkasin sääntöjä itselleni joustavammaksi. Kahdesta seuraavasta vuodesta tämä vuosi oli ehdottomasti helpompi ja aika moni Helmet-haasteen Facebook-ryhmäläisestä on sanonut samaa. Helmet-ryhmä on ollut aivan loistava apu ja ihanaa seuraa. Hyviä vinkkejä löytää milloin vaan!

Erään ryhmäläisen (Kiitos Laura!) laatiman Excel-taulukon avulla olen seurannut, mitkä 50 kriteeristä ovat olleet niitä helpoimpia eli kuinka moni romaani olisi täyttänyt kyseisen kriteerin, ja minkä kriteerien alle on tullut vähiten rukseja.

Ehdottomasti helpoin haastekohta oli numero 47: Kirja täyttää kahden haastekohdan kriteerit. Siihen nimittäin sopivat kaikki lukemani kirjat! Yli kaksikymmentä kirjaa keräsivät myös kriteerit
1: Kirjan nimi on mielestäsi kaunis,
2: Kirjablogeissa kehuttu kirja,
6: Kirjassa on monta kertojaa ja
23: Käännöskirja.

Kohdat jotka keräsivät noin kymmenen kirjaa:
15: Kirjassa harrastetaan tai se liittyy harrastukseen,
17: Kirjan kannessa on sinistä ja valkoista,
18: Kirjan nimessä on vähintään neljä sanaa,
20: Kirjassa on vammainen tai vakavasti sairas henkilö,
24: Kirjassa selvitetään rikos,
28: Kirja kirjailijalta jolta olet lukenut vain yhden kirjan,
35: Kirjan nimessä on erisnimi,
42: Esikoisteos,
45: Suomalaisesta naisesta kertova kirja ja
49: Vuoden 2017 uutuuskirja.

Kohdat, jotka ovat keränneet ainoastaan yhden tai kaksi kirjaa, ovat
7: Salanimellä kirjoitettu kirja,
9: Toisen taideteoksen inspiroima kirja,
19: Yhdenpäivänromaani,
22: Kuvitettu kirja,
31: Fantasiakirja,
33: Kirja kertoo Intiasta,
36: Elämäkerta tai muistelmateos sekä
46: Oseanialaisen kirjoittama kirja.

Nämä viimeiset kriteerit eivät itse asiassa olleet lainkaan vaikeita, vaikka eivät keränneetkään enempää teoksia. Tilastot kertovat ehkä pikemminkin omasta lukumaustani kuin kriteerien vaikeudesta. Kriteerien ulkopuolelta voin kertoa hieman lisää: Viidestäkymmenestä teoksesta 33 kirjaa on naisten kirjoittamia. Tämä ei ole ihan tietoinen valinta, mutta huomaan että naisten kirjoittamiin on usein helpompi tarttua. Täytyy joskus analysoida paremmin, mistä tämä johtuu... Hieman yli puolet, 29 kirjaa, on kotimaista tuotantoa. Tämä on osin tietoinen valinta parin vuoden takaa, jolloin huomasin että minulla on kammottava aukko kotimaisten kohdalla. Nykyään pystyn jo osallistumaan keskusteluun! Novellikokoelmia löytyy 3, tietokirjoja yksi ja dekkareita yllättäen vain viisi kappaletta.

Ylhäältä tai tästä linkistä pääsee sivulle, jonne olen koonnut haasteeseen lukemani kirjat. Linkeistä pääsee edelleen lukemaan niistä postaamani arviot. Arvioista muutama puuttuu vielä, osan julkaisen tulevalla naistenviikolla.

Suosikkini? Aina yhtä vaikea valinta, mutta tässä muutama ehdokas:
Tiina Laitila-Kälvemark: Seitsemäs kevät (postaus tulossa)
Anna-Kaari Hakkarainen: Kristallipalatsi
Anthony Doerr: Kaikki se valo jota emme näe
Yaa Gyasi: Matkalla kotiin
Sara Stridsberg: Niin raskas on rakkaus
Evie Wyld: Kaikki laulavat linnut
Terhi Törmälehto: Vaikka vuoret järkkyisivät (puolueellinen valinta!)      

Helmet-haasteen suorittaminen on aina yhtä ihana tavoite, mutta sen jälkeen iskee tietysti tyhjyys. Onneksi saan jatkaa Facebook-ryhmässä ja olla mukana kun osa jatkaa. Tyhjyydestä seuraa toisaalta myös vapaus, sillä loppuvuodesta ei ole pakko miettiä, mikä kirja kannattaa lukea seuraavaksi! Odotan joka tapauksessa jo uutta, vuoden 2018 haastetta. Toivottavasti sellainen siis tulee vielä! Onnea kaikille muille haasteen jo tehneille tai sen parissa pakertaville!

8 kommenttia:

  1. Onnittelut! Olitpa nopea tämän kanssa. Minulla taitaa olla 30 ja muutama päälle luettuna. En kyllä ole lainkaan etsinyt luettavaa juuri Helmetiä silmällä pitäen, joten ihan kivasti on siihen nähden kirjoja löytynyt. Minulle vaikea kohta on ollut esim. kirjassa mennään naimisiin, mutta nyt siihen löytyi sattumalta Lessingin Ruoho laulaa -kirja.

    Vaikeat kirjat -osasto varmaan riippuu siitä, mitä yleensä lukee. Esim. fantasiakirja ja kuvitettu kirja olivat minulle niitä kaikista helpoimpia. :) Intia-kirja on minullakin vielä hakusessa, mutta onneksi lukuaikaa on. Evie Wyldin kirja on upea, tosi omaperäinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Marika! Vaikeat-osasto ei tosiaan ollut oikeasti vaikea, onhan esim. kuvitusta vaikka missä ja elämäkertoja pilvin pimein. Kaiken kaikkiaan erittäin mukava haaste tänä vuonna!

      Poista
  2. Kah, onnea vauhdikkuudesta.
    Oma haasteeni on edennyt myös aika reipasta vauhtia, jäljellä kuusi kohtaa ja niistä kolmeen on jo vahva ehdotus mitä aion niihin lukea, kahteen on jotain mahdollista mielessä ja vain yksi johon ei ole tähän mennessä osunut yhtään ehdokasta, eli se Intia-kirja minullakin.
    Ja aika pitkälle on mennyt sillä että olen lukenut mitä milloinkin huvittaa ja merkkaillut haasteeseen kun johonkin haastekohtaan sopii...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Taktiikkasi vaikuttaa rennommalta kuin minun; luin alkuvuoden vain ja ainoastaan haasteeseen sopivia kirjoja. Kohdat olivat tosin aika helppoja, joten stressiä ei tullut. Suosittelen Lahiria Intiaan!

      Poista
  3. Olitpa nopea! Minulta puuttuu vielä 17. Toisaalta olen tehnyt kuten hdcanis eli en ole valinnut kirjoja haasteeseen, vaan olen katsonut sopiiko lukemani kirja johonkin haastekohtaan. Kaikki eivät ole sopineet.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eli paljon sinäkin olet lukenut vaikkei haaste olekaan vielä kasassa. Onneksi on koko vuosi aikaa :)

      Poista
  4. Hieno homma, Kaisa! ❤

    Minulle tuo fantasiakirja tulee olemaan vaikea. Se, ja kuusi muuta, puuttuu vielä. Käynpä kurkkimassa listaltasi vinkkejä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Minulle oli fantasia tällä kertaa helppo tapaus, kun kaverini kirjoitti juuri siihen sopivan teoksen :D En kuitenkaan usko, että se olisi sinun makuusi...

      Poista