Sivut

19.7.2018

Naistenviikon nimipäiväsankari Sally ja muut alkuvuoden parhaat naiset

Vietän naistenviikkoa postaamalla päivittäin joko jonkun nimipäiväsankarin kirjoittamasta teoksesta tai kuten tänään, kirjoittamalla jotain muuta naisten kirjoittamista teoksista. Tämänpäiväinen teemani on koota yhteen vuoden ensimmäisen puoliskon naiskirjailijoita, jotka ovat jääneet eri syistä mieleeni ja joiden nimeä haluan kuuluttaa lisää.

Paras sarjakuvakirjailija

Marjane Satrapin Persepolis 1 ja 2 ovat avanneet minulle sarjakuvaromaanien maailman. Ennen niitä olin ihan ummikko, enkä olisi voinut paremmista aloittaa. Teokset ovat omaelämäkerrallisia ja kuvaavat niin Iranin lähihistoriaa kuin maahanmuuttajan kokemuksia Euroopassa. Näkökulma on nuoren tytön ja naisen, ote lakonisen humoristinen, teemat hyvinkin rankkoja ja koskettavia. Satrapi piirtää olennaiseen keskittyen.

Marjane Satrapi: Persepolis. Iranilainen lapsuuteni
Marjane Satrapi: Persepolis 2. Kotiinpaluu

Paras klassikko

Juha Hurmeen uudelleen suomentama Katrina on ollut yksi vuoden lukuelämyksistä ja kirjailija Sally Salminen on itse asiassa tämän päivän nimipäiväsankari! Katrina on huikea selviytyjä, neuvokas, rohkea ja ahkera tekijä, joka elää köyhänä torpparina karulla saarella noin sata vuotta sitten. Työläisromaani peräänkuuluttaa naisen asemaa ja köyhän oikeuksia.

Sally Salminen: Katrina

Paras nuortenromaani

Maailmassa on hirveästi turhaa vihaa ja meidän aikuisten on oltava tarkkana ettemme siirrä sitä eteenpäin nuoremmille polville. Angie Thomasin Viha jonka kylvät kertoo 16-vuotiaasta Starrista, joka elää kahden maailman välillä. Hän näkee sortoa, kaunaa ja epäoikeudenmukaisuutta. Romaani on sydäntäsärkevän realistinen ja rehellinen, ja voi vain toivoa, että se lisää empatiaa jota maailma kaipaa.

Angie Thomas: Viha jonka kylvät

Paras taiteilija romaaneissa

Ellen Thesleff on saanut näkyvyyttä viime aikoina, kiitos useammankin teoksen, niin tietokirjojen kuin kaunokirjojenkin puolella. Minä luin kaksi fiktiivistä teosta, joissa Ellen elää kesää Muroleella ja useita talvia Firenzessä. Uskomattoman periksiantamaton, ihailtavan omistautunut rämäpää, joka on raivannut tietä naisille taiteilijoina. Näistä Ellen-romaaneista tuli kamalan hyvä olo.

Pirkko Soininen: Ellen
Kati Tervo: Iltalaulaja

Paras dekkarisankari

Elly Griffithsin Ruth Galloway -sarjaa on suomennettu nyt kolme osaa, joista kustakin löytyy postaus tämän vuoden puolelta. Ruth on "kuin kuka tahansa meistä" eli ihanan arkinen, tavallinen ja juuri niin epävarma kuin kuka vaan. Älykäs ja osaava nainen, joka vertaa itseään muihin hieman turhan paljon, mutta kulkee onneksi omaa tietään ja tekee sitä, minkä taitaa. Griffithsin teokset ovat muutenkin sydämellisiä ja niiden historiasta kumpuavat tapaukset on hyvin rakennettu.

Elly Griffiths: Risteyskohdat
Elly Griffiths: Januksen kivi
Elly Griffiths: Jyrkänteen reunalla

2 kommenttia:

  1. Sain täsä postauksestasi valtavasti (nais)energiaa! Sally Salmisen Katrinaa odotan kirjastosta luettavaksi ja juuri luin Persepoliksen toisen osan. Angie Thomasin kirjankin luin tänä kesänä ja talvella tuon Pirkko Soinisen kirjoittaman Ellenin. Kyllä naiset osaavat!

    Nuo Satrapin sarjakuvateokset tekivät minuun aivan hurjan vaikutuksen. Vaikka olen lukenut Lähi-idästä kertovia sarjakuvaromaaneita tänä kesänä aika montakin, niin tätä nuoren naisen kasvutarinaa luin välilä henkeäni pidättäen.

    VastaaPoista