3.3.2020

Celeste Ng: Tulenarkoja asioita

Celeste Ng 2017. Englanninkielinen alkuteos Little Fires Everywhere. Suomentanut Sari Karhulahti. Gummerus 2019. 384 s. Lainasin kirjastosta. Kuva kustantajan.

Shaker Heights on idyllinen pikkukaupunki Clevelandin kupeessa. Yhteisön arvoista, säännöistä ja säännönmukaisuudesta pidetään tiukasti kiinni. Elena Richardsonin perheessä ja talossa tämä kaikki toteutuu ylpeydellä. Säröiltä ei kuitenkaan vältytä, sillä alueelle muuttaa yksinhuoltajaäiti Mia Warren teini-ikäisen tyttärensä kanssa. Taiteilija-äidin tytär ystävystyy Elenan lasten kanssa, Mia saa Elenalta töitä ja pitkästä aikaa maata kiertänyt nainen päättää asettua aloilleen.

Jokin menee kuitenkin pieleen, sillä romaani alkaa siitä, miten Mia on jättänyt vuokra-asuntonsa avaimet Elenan postilaatikkoon ja pakannut autonsa taas täyteen. Pian sen jälkeen joku sytyttää Richardsonien talon palamaan. Tulenarkoja asioita paljastuu vähitellen Mian ja tämän tyttären Pearlin menneisyydestä, kun rouva Richardson alkaa niitä penkoa. Pearlin syntymän aikoihin on tapahtunut jotain, minkä vuoksi lahjakas Mia ei pidä yhteyttä tämän isään eikä omiin vanhempiinsa, vaan kiertää maata vain kaikkein tarpeellisin mukanaan, valokuvataidetta tehden.

Shaker Heightissa tapahtuu muutakin, johon molempien naisten on vaikea olla sekaantumatta. Nuori kiinalaistaustainen äiti joutuu taistelemaan äityydestään vaurasta pariskuntaa vastaan. Naiset valitsevat puolensa ja taistelunsa, mikä johtaa Elenan pakkomielteeseen selvittää Mian taustat. Valitettavasti vaarassa on koko Richardsonien edustama elämäntapa.

Tulenarkoja asioita ei ihan minun lempiromaanini ole, mutta sitä oli tavallaan hyvin mukava ja vaivaton lukea. Särmää olisin kaivannut enemmän. Romaanin teemat koskettavat varmasti enemmän äiti-ihmisiä, mutta jotenkin aistin, ettei äitiyttäkään kouraista tarpeeksi verevällä tavalla, vaan lukukokemus saattaa jäädä valjuksi. Tai sitten olen ihan väärässä; kirjaa on kovasti ylistetty maailmalla. Omalta osaltani koin koskettavammaksi nuoruuden käsittelyn, epävarmuuden, itsensä etsimisen, hankalat ihmissuhteet ja sen herkkyyden jota noista muutamista teinivuosista löytyy, kun elämä saattaa lähteä mihin tahansa suuntaan.

Mukavan tuttua teoksessa oli amerikkalaisen unelman toisto, jota Celeste Ng osaa onneksi kyseenalaistaa ja ravistella. Shaker Heights esitellään liioitellun puhtoiseksi, jonka likaamiseksi riittää yksi pienituloinen, salaperäinen nainen - toisaalta romaani jättää avoimeksi kaiken sen jälkipyykin käsittelyn, jonka tulipalo ja nuoriso varmasti aiheuttaisivat, jos romaani jatkuisi pidemmälle. Siinä mielessä napakka lopetus teokselle, joka muuten oli varsin perustellun pureksittua tekstiä. Mielenkiintoa kirjaan tuo myös ajankuva, joka ainakin minulle avautui vähitellen pienin paljastuksin.

Seinäjoen kirjaston aikahaasteessa tämä sopii hyvin 1990-lukuun, jos sellainen on haussa. Viimevuotiseen matkahaasteeseen saan tästä uuden maan, Yhdysvallat. Helmetin lukuhaasteessa kuittaan kohdan 36: Tunnetun henkilön suosittelema kirja (Reese Witherspoon, Oprah). PopSugar Reading Challenge: A book by WOC. Muissa blogeissa: Mitä luimme kerran, Kirjoihin kadonnut ja Lumiomena.

2 kommenttia:

  1. Tässä kirjassa levähti kasvoille suvaitsematon ja konservatiivinen Pohjois-Amerikka. En kauheasti tykkää, kun kirjan käännekohta kerrotaan jo alussa, mutta menihän se tässä kirjassa. Varsin junikas kirja kaiken kaikkiaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Käännekohdan syyt piti kuitenkin selvittää ja kirja piti siksi otteessaan hyvin. Ihan samaa ajattelin, kovin konservatiivinen oli tämän maailma.

      Poista