24.6.2021

Elly Griffiths: Maan alla

Elly Griffiths 2017. Englanninkielinen alkuteos The Chalk Pit. Suomentanut Anna Kangasmaa. Tammi 2021. 352 s. Lainasin kirjastosta. Kuva kustantajan.

Jo yhdeksäs Ruth Galloway -mysteeri! En enää millään usko, että arkeologimme Ruth saisi komisario Harry Nelsonin itselleen, mutta tällä kertaa ollaan jo lähellä. En paljasta tietenkään enempää, mutta näiden kahden välisessä suhteessa tai sen puutteessa on jotain hyvin koukuttavaa. Yhdeksännessä osassa Ruthin tytär Kate on jo kuusivuotias koululainen, ja pitkästä aikaa Ruth on yhteydessä myös vanhempiinsa. Mutta ei kovin hyvissä merkeissä. Nelson puolestaan on lähellä salaisuutensa paljastumista tyttärelleen. Hänen vaimonsa Michelle on omituisen etäinen, mutta johtuuko se Nelsonista vai jostain muusta?

Griffithsin teokset ovat dekkareinakin verrattomia ja odotan niitä aina kovasti. Sarjan henkilökaarti on kuitenkin yksi sen parhaita puolia, siksi päätin aloittaa tämän postauksen heistä. Uutena hahmona esitellään poliisilaitoksen uusi pomo - tehokas nainen, jonka kanssa Nelson on heti alkumetreiltä eri linjoilla. Hänen työkaverinsa Clough puolestaan pääsee naimisiin, mutta ei ennen kuin joutuu viettämään vuorokauden huolesta heikkona. Kaupungissa nimittäin katoaa naisia ja yksi heistä on Cloughille rakas. Kaupungin kaduilla elää kodittomia, joista kaksi kuolee melkeinpä poliisin syliin. Nelsonin tiimi tutkii molempia tapauksia, joilla selvästikin on yhteys toisiinsa.

Yhteys löytyy maan alta, jossa Ruth kaivaa ihmisen luita esiin. Kaupungin alla on tunneleiden verkosto, josta ovat kiinnostuneet niin ravintolaa suunnitteleva arkkitehti kuin asunnottomien veljeskuntakin. Hämärästä putkahtaa omituisia henkilöitä ja heitä myös katoaa kuin maan nielemänä. Tapansa mukaan Ruth auttaa Nelsonia ja tämän tiimiä ratkaisemaan kadonneiden naisten kohtalo, luiden omistaja ja kodittomien murhaaja. Arkeologista on tullut vuosien saatossa kuin osa poliisitiimiä.

Ruthin työn myötä esitellään jälleen mielenkiintoisia yksityiskohtia Norfolkin rannikon historiasta ja rakennuksista. Ei ole ensimmäinen kerta kun suunnittelen matkaa Norwichiin ja King's Lynniin! Rannikon luonto on useissa sarjan osissa ollut suuressa roolissa mutta tällä kertaa ollaan enemmän kaupungissa ja sen alla. Tunnelma on onnistunut ja jostakin syystä pidin tästä kirjasta enemmän kuin vaikkapa Siniviittaisesta naisesta.

Kirjassa viitataan sarjan aikaisempiin tapauksiin ja henkilöihin, joten parhaan lukunautinnon saa, jos on lukenut niistä edes jonkun. En osaa sanoa, toimisiko tämä ihan itsenäisenä teoksena. Tuttuun tapaan mukana on muun muassa sympaattinen druidi Cathbad ja tämän puoliso Judy, jonka rooli tapausten ratkaisemissa on merkittävä. Katen uusi harrastus näyttämöllä tuo tarinaan mukaan ripauksen Tolkienia ja Lewisia - Griffiths on taitava ripottelemaan teksteihinsä mukaan monenlaista kulttuuria ja historiaa. Näissä teoksissa ei mässäillä väkivallalla eikä takaa-ajoilla, vaan paljon kiinnostavimmilla yksityiskohdilla. Suomentaja Anna Kangasmaa on onneksi alan asiantuntija!

Dekkarista myös blogeissa Luetut, Kirjasähkökäyrä ja Kirjamuuri. Helmetin lukuhaasteessa kuittaan tällä kohdan 5: Kirja liittyy elokuvaan tai tv-sarjaan (viittauksia Tolkienin ja Lewisin teoksiin, joista on tehty elokuvia). Goodreadsin 52 kohdan haasteessa tämä menee kohtaan 11: A book to celebrate The Grand Egyptian Museum (koska arkeologia).

4 kommenttia:

  1. Terveisiä Ruth-fanilta. Tämä on mainio kesädekkarisarja.

    VastaaPoista
  2. Yksi parhaista dekkarisarjoista, tykkään kovasti. Malttais vain odottaa syyskuulle Ruthin ja Nelsonin tarinan jatkoa.

    VastaaPoista