2.2.2020

Elly Griffiths: Kadonneet ja kuolleet

Elly Griffiths 2014. Englanninkielinen alkuteos The Outcast Dead. Suomentanut Anna Kangasmaa. Tammi 2019. 352 s. Lainasin kirjastosta. Kuva kustantajan.

Elly Griffithsin Ruth Galloway -mysteereitä on suomennettu vuodesta 2017 lähtien nyt kuusi, ja keväällä ilmestyy seitsemäs. Sarja on kaikkiaan tällä hetkellä yksitoistaosainen, joten nautittavaa riittää vielä muutamaksi vuodeksi. Sarjassa aikaisemmin ilmestyneet teokset ovat RisteyskohdatJanuksen kivi, Jyrkänteen reunalla, Käärmeen kirous ja Korppikuningas.

Ruth Galloway on arkeologi ja Norwichin yliopiston professori. Laitoksen johtaja on saanut Ruthin mukaan amerikkalaiseen televisioproduktioon, jossa pureudutaan 150 vuotta sitten kuolleen Jemima Greenin, lapsia tappaneen Koukkumuorin, elämään. Naisen jäänteet ovat löytyneet eikä enää olekaan selvää, onko nainen ollutkaan niin karmea kuin mitä legendat kertovat. Samaan aikaan eräässä perheessä kuolee jo kolmas pienokainen. Kun taaperoita alkaa kadota muistakin perheistä, koetellaan rikoskomisario Harry Nelsonin ja hänen tiiminsä jaksamista.

Mitä tekemistä televisiotuotannolla, kuolleella lapsella ja kaappauksilla on toistensa kanssa, vai onko mitään? Miten tapahtumiin liittyy Ruthin ja Nelsonin ystävän Cathbadin tytär, joka saapuu kaupunkiin juuri samoihin aikoihin? Sarjan kuudes osa on hurmaavalla tavalla sekoitus historiaa ja arkeologiaa, rikostutkimusta, Norfolkin karua rannikkoa sekä sydämenasioita, ihan kuten edeltäjänsäkin. Ruth Galloway -sarjassa ei mässäillä takaa-ajoilla eikä verisillä yksityiskohdilla, vaan keskitytään taitavalla tavalla tunnelmaan ja ihmisten välisiin jännitteisiin.

Ruthin ja Nelsonin välinen suhde - tai voiko sitä ikinä määritellä yhdellä sanalla! - pitää lukijan koukussa, mutta tällä kertaa on muitakin suhteita, joita koetellaan tai ihmetellään. Uusia tuttavuuksia ovat Ruthin veli lapsineen sekä komea amerikkalainen historioitsija, joista molemmista saatetaan kuulla myöhemminkin. Ihmissuhdekiemuroista ja romantiikasta huolimatta nämä teokset eivät sorru imelyyteen, pikemmikin päinvastoin. Ruthin ja kumppaneiden hahmoihin on helppo samaistua, eivätkä heidän ratkaisunsa ole koskaan yksinkertaisia tai suoraviivaisia. Elämä ei mene suunnitelman mukaan.

Rikoksen kohteena lapset on tietysti rankka aihe eivätkä kaikki halua sellaisesta lukea, mutta kokonaisuutena Griffithsin teokset ovat aina teemasta riippumatta tunnelmallista luettavaa. Historia tuo tarinaan oman viehätyksensä ja syventää jännitystä. Tästä kiitos myös asiantuntevalle suomentajalle! Cathbadin hahmo ja tämän uskomukset tuovat mukanaan ripauksen magiikkaa ja uskoa hyvään. Pohjoiseen muuttanutta druidia ikävöidään, mutta ehkä saamme hänet jatkossa takaisin Norfolkiin.

Sympaattisesta teoksesta lisää blogeissa Luetut, Leena Lumi ja Kirjasähkökäyrä. Helmetin lukuhaasteessa kuittaan tällä kohdan 30: Kirjassa pelastetaan ihminen. Popsugar Reading Challenge: A book with at least four stars in Goodreads. Seinäjoen kaupunginkirjaston aikahaasteessa tämä sopii aikajanalle "1800-luvulle sijoittuva kirja".

2 kommenttia:

  1. Kiitos Kaisa. Olet varmaan huomannut, että fanitan tätä dekkarisarjaa, ja syystä, sillä Ruth on tosi symppis päähenkilö. Tykkään myös mystiikasta ja yliluonnollisista elementeistä kirjan juonissa. Arkeologia on tosi kiehtovaa.
    Cathbad on mainio tyyppi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen huomannut, ja minäkin fanitan ihan samoista syistä :)

      Poista