1.7.2023

Jevhenija Kuznjetsova: Kysykää Mialta

Jevhenija Kuznjetsova 2021. Ukrainankielinen alkuteos Спитайте Мієчку. Suomentanut Eero Balk. Aula & Co 2022. 320 s. Kuva kustantajan. 

Eurooppalaisia kirjallisuuspalkintoehdokkuuksia napannut Kysykää Mialta olisi saattanut mennä minulta ohi, ellei Helmetin lukuhaasteessa olisi ollut ajankohtaista haastekohtaa 34: Kirja kertoo Ukrainasta. Samanlainen haastekohta on myös Pohjoisessa lukuhaasteessa. Kirjavaihtoehtoja oli toki muitakin - kiitos siitä Facebook-ryhmälle, josta sain tämän(kin) vinkin!

Mia ja hänen siskonsa Lilia ovat päättäneet pitää taukoa elämästään ja viettää kesän isoäitinsä luona maalla. Isoäiti on jo lähes 100-vuotias ja kokoaa rakkaaseen taloonsa mielellään porukkaa. Siskosten perässä rehevän puutarhan ympäröivään taloon saapuvat myös heidän raskaana oleva serkkunsa Marta, siskosten äiti Maria, Lilian miehen 2-vuotias tytär ja lopulta monia muitakin, kuten puhelias espanjalainen anoppi. Kesän aikana olisi tarkoitus tehdä päätöksiä, valita suunta elämälle, mutta onnistuuko se? Tuoko kesä mukanaan lisää vastuuta?

- Minä olen juuttunut mannerten ja lasten väliin, joita minulla onkin äkkiä kolme, sinä olet juuttunut kahden ihmisen väliin, etkä pääse ilman tätä eteenpäin. Marta yritti paeta ja on nyt muutosten kynnyksellä, äiti on löytämässä uutta vapaata elämää, mutta samalla hänkin sen kynnyksellä, että hänestä tulee talon vanhin. Hän tietää, että se on hänen velvollisuutensa, ja isoäitikin on kynnyksellä... - Älä jatka.

Kysykää Mialta on hyvänmielen kirjallisuutta, jossa on paljon lempeää elämänkokemusta, hauskoja yksityiskohtia, nasevaa sanailua ja välittämistä. Isoäiti hehkuu ymmärrystä ja elämänviisautta, vaikka ei aina ymmärräkään nykyaikaa. Nelikymppisten siskosten ja serkusten välillä on sanatonta kommunikointia ja he tuntevat toisensa silloinkin kun itse on hukassa. Kielimuurit eivät ole vieraiden välillä mikään este, ja kaikki ovat valmiita ottamaan huolehtiakseen kaksivuotiaan pellavapään, perheen yhteisen tyttären ja uuden perheenjäsenen.

Taloa ympäröivä puutarha ja viljelykset luovat suorastaan maagisen miljöön tarinalle. Kasvillisuus on päässyt isoäidin vanhetessa villiintymään ja rehevöitymään. Sitä täytyy raivata, siitä täytyy huolehtia ja sen täytyy päästä kukoistamaan. Vaikka teoksen kielessä on runsasta kuvailua, sen dialogi on herkullisen napakkaa ja älykkään humoristista. Rehevyyttä on miljöön lisäksi myös siinä miten kirjailija rohkeasti liittoittelee hahmojensa ominaisuuksia ja taipumuksia, kuten vaikkapa kulmakarvojen kasvua, ihon kalpeutta tai puheliaisuutta. 

Mitä eriskummallisempia miehiä käy korjaamassa talon vuotavaa kattoa, laajentamassa terassia tai vaan aiheuttamassa ylimääräisiä sydämenlyöntejä. Naisten kautta miesten rooli on täyttää tarpeita ja pysyä taustalla, vaikka ovatkin syy kesätauolle elämästä. Muuten naiset saavat pääroolin tässä varsin suloisessa kesäromaanissa. Kirjasta myös blogeissa Kirsin Book Club, Kirjat kertovat ja Kirjakaapin kummitus

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti