28.12.2016

Katsaus kirjavuoteen 2016

Vuosi 2016 ei ihan vielä ole ohi ja voi olla, että ehdin lukea yhden kirjan ennen vuodenvaihdetta. Nyt tuntui kuitenkin, että on sopiva päivä tehdä hieman tilastoa ja katsausta tänä vuonna lukemistani kirjoista. Kuvakoosteeseen olen valinnut osan parhaista, mutta niistä lisää tuolla alempana.

Luin tänä vuonna 86 teosta, mikä on selvästi enemmän kuin koskaan! Bloggaaminen on tehnyt minusta kunnianhimoisemman lukijan sekä laadun että siihen käyttämäni ajan suhteen. Nyt on menossa toinen blogivuosi ja ounastelen, että tällainen 80 - 90 teoksen vuosivauhti on minulle sopiva. Tahtiin mahtuu innostuneita, rentoutuneen lomalaisen lukupyrähdyksiä ja väsyneitäkin jaksoja. Vuoden aikana osallistuin muutamaan lukuhaasteeseen, joista Helmetin 50 kirjan haaste oli suurin. Muita haasteita olivat Klassikkohaaste 31.7., Kansojen juurilla -haaste (5 luettua teosta) jossa kerättiin alkuperäiskansoista kertovaa kirjallisuutta sekä Kurjen siivellä -haaste (6 luettua teosta), joka keskittyi itäaasialaiseen kirjallisuuteen. Joulukuussa osallistuin Novellimaratoniin ja julkaisin kirjabloggaajien joulukalenterin 9. päivän luukun. Heinäkuu oli varsinaista lukemisen riemua, sillä  Lukumaratonin lisäksi heinäkuussa juhlittiin naistenviikkoa lukemalla nimipäiväsankareiden teoksia. Syksyllä kävin kaksilla kirjamessuilla: Turussa ja Helsingissä ♥

Sitten tilastoja: 85 kirjasta 49 eli yli puolet ovat kotimaisia. En ole yllättynyt, sillä niin hyvä tarjonta on ollut viime aikoina. Kaikista lukemistani 54 kirjaa eli reilusti yli puolet ovat naisten kirjoittamia - hyvä naiset! Käännöskirjallisuutta on kertynyt yhteensä 16 eri maasta: Australia, Kanada, Japani, USA, Kiina, Ruotsi, Tanska, Iso-Britannia, Irlanti, Nigeria, Brasilia, Italia, Ranska, Pohjois-Korea, Saksa ja Alankomaat. Luen selvästi eniten niin sanottua perusromaania, mutta mukana on myös 13 dekkaria/jännäriä, 10 novellikokoelmaa, 2 muistelmateosta, 1 sarjakuvakirja ja 1 näytelmä. Varsinkin dekkareita on välillä ihan pakko saada, mutta viimeksi mainituista sarjakuvat ovat se genre, joiden suuntaan haluaisin hieman laajentaa.

Vuoden aikana on valitettavasti jäänyt kesken noin viisi kirjaa, joista en ole blogannut enkä aio niitä nytkään listata. Joskus lukeminen vaan ei maistu. Erinomaisia, loistavia, upeita teoksia sen sijaan tuli vastaan niin monta, että parhaiden valitseminen on lähes mahdotonta. Pakotin itseni kuitenkin valitsemaan kymmenen parasta tai mieleenpainuvinta teosta ja tässä ne ovat (lukujärjestyksessä):
Lisäksi haluaisin nostaa esille pari esikoisromaania. Kuten monissa blogeissa on huokailtu, tänä vuonna on julkaistu hirveän paljon tasokkaita esikoisia ja minäkin luin melko monta. Suosikeikseni nousivat Inkeri Markkulan Kaksi ihmistä minuutissa ja Soili Pohjalaisen Käyttövehkeitä.

Mitäs tulevaisuus tuo? Aloitin jo Seinäjoen 100 kirjan lukuhaasteen (apua!) Suomen 100-vuotissynttäreiden kunniaksi. Saapa nähdä onnistunko, onko sata minulle liikaa? Sen ohessa aion jatkaa Helmetin uuden haasteen parissa, nostaa osaltani marginaaleja esille Suomi(ko) 100 -haasteen myötä ja jatkaa niin ikään Novellit kunniaan -haasteen kanssa. Lisäksi on mainittava, että Kirja hyllyssä osallistuu Ylen Kirjojen Suomi -tempaukseen :)

LUKURIKASTA JA INSPIROIVAA KIRJAVUOTTA 2017 KAIKILLE! ♥

16 kommenttia:

  1. Omalla listallani on myös Hertta ja Eurooppalaiset unet.... Kirkkautta jonotan edelleen... Kyllä sinä 100 luet ensi vuonna! Inspiroivassa seurassa niitä kertyy! Ja hieno kirjallisuusvuosi & Kirjablogit ja 101 kirjaa innostavat!
    Hyvää uutta lukuvuotta sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Seura on tosiaan mitä parhainta ❤️ Hyvää lukuvuotta sinullekin!

      Poista
  2. Pyöreä talo ja Kotiinpaluu kuuluvat kevään lukusuunnitelmiini. Frau oli minullekin hieno kirja, vaikken yleensä niin pidäkään historiallisista kirjoista. Lukuintoa ja kaikkea hyvää sinulle ensi vuodelle. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos samoin ❤️ Pyöreä talo oli minulle käännöskirjojen helmiä tänä vuonna, hyvä että se on listallasi!

      Poista
  3. Minullekin jäi tuo Pyöreä talo mieleen bloggauksistasi ja haluaisin lukea sen jossain vaiheessa. Omalla top 10 - listallani on myös tuo Rannelan Frau.

    Joulupukki toi Eurooppalaiset unet ja nyt on menossa Alma!. Kirkkaus on ehdottomasti myös lukulistalla.

    Olen niin iloinen tästä bloggausinnostasi! ❤ Seinäjoen haaste ja HelMet - niitä kohti tänä vuonna. Olen kunnostautunut iltasatujen lukemisessa ja yritän saada niillä kirittyä 100 täyteen. Aikuisten kirjoja tulee nyt hitaammin...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muistan sinun Frau-hehkutuksesi, ja aiheesta! Sinä saat varmasti iltasatujen avulla sata kirjaa täyteen. Minä yritän vaikkapa sarjakuvien avulla, jos muuten tekee tiukkaa :) Alma! kiinnostaa minuakin.

      Poista
  4. Ihanaa vuotta 2017 myös sinne!
    Seinäjoen 100 kirjan haasteessa ja Helmet-haasteessa ollaan täysillä mukana. Novellihaasteeseen, paperilta ruutuun, ja suomi(ko)-haasteeseen pitää koittaa lukea myös mahd paljon.
    Tiia

    VastaaPoista
  5. Hyvää kirjavuotta 2017! Onnea sadan kirjan tavoitteeseen!

    VastaaPoista
  6. 86 kirjaa, huima määrä! En kuule yhtään epäile, ettetkö pystyisi tuohon sataan kirjaan. ;-) Sinulla on ollut mahtava kirjavuosi, ja listallasi on usea sama kirja, joka on minullakin jäänyt mieleen. Itselläni olisi tänä vuonna luetuista bloggaamatta Alma! ja Mies, ja hänen asiansa (joka tosin on vielä hieman kesken, säästelen).

    Novellihaasteeseen otan osaa minäkin. Muuten olenkin suunnitellut keskittyväni enemmän vanhempaan kirjallisuuteen ja oman hyllyn lukemattomiin.

    Ihanaa uutta vuotta kaimaseni! <3

    VastaaPoista
  7. Hieno katsaus. Valtavasti olet kerennyt.

    Tuo Hertta voi voi, miten pyörryksiin siitä meninkään. Sadie Jones on pitkäaikainen rakkauteni (jo vuodesta 2008) ja Deborah Levy tämän vuoden löytöni (3 luettu nyt häneltä). Emma Puikkosta taas kutsun tämän vuoden kotimaiseksi löydöksi. Eurooppalaiset unet haluaisin omaksi.

    Ensi vuodesta tulee hieno kirjavuosi tapahtumineen ja projekteineen kaikkineen. Kippis sille! Antaa kuohua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, vuodesta on tulossa lupaava ja monipuolinen! Kippis! :)

      Poista
  8. Hieno katsaus. Sata kirjaa on aika paljon ja itse ajattelin töiden ja muiden kiireiden takia laskea omaa tavoitettani tuonne 80 pintaan... mutta nyt kun muistutit tuosta juhlavuodesta. Pitäisköhän yrittää lukea 100 suomalaista kirjaa? Siinä sitä olisikin haastetta, kun yleensä luen aika paljon myös muualta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minullakin se kävi joskus mielessä, mutta osallistun moneen haasteeseen, ja 100 pelkästään suomalaista olisi liian vaikea yhdistää niihin :)

      Poista