1.11.2015

Vastauksia haasteeseen ja haaste eteenpäin

Sain ystävältäni Elinalta (Kiitos!❤) mukavan haasteen, joka on kiertänyt blogeissa syksyn mittaan. Haastaja laatii 11 kysymystä, joihin haasteen saanut vastaa ja sen jälkeen lähettää haasteen eteenpäin uusine kysymyksineen.

Vastaan siis ensin saamiini kysymyksiin, jonka jälkeen listaan uudet kysymykset niille blogeille, joille lähetän haasteen eteenpäin.

 


 Tunnustushaasteen säännöt ovat seuraavat:
1. Kiitä palkinnon antajaa ja linkkaa hänen bloginsa postaukseesi
2. Laita palkinto esille blogiisi
3. Vastaa palkinnon antajan esittämään 11 kysymykseen
4. Nimeä 5-11 blogia, jotka mielestäsi ansaitsevat palkinnon ja joilla on alle 200 lukijaa
5. Laadi 11 kysymystä, joihin palkitsemasi bloggaajat puolestaan vastaavat
6. Lisää palkinnon säännöt postaukseen
7. Ilmoita palkitsemillesi bloggaajille palkinnosta ja linkkaa oma postauksesi heille, jotta he tietävät mistä on kyse.


Elinalta saamani kysymykset ovat:
1. Mitä bloggaaminen sinulle merkitsee?
Siitä on tullut erittäin rakas harrastus! Enpä olisi puoli vuotta sitten aloittaessani arvannut, miten paljon se tulee vaikuttamaan lukemisen lisääntymiseen ja syvenemiseen, kirja-alan tuntemukseen ja vapaa-aikaani ylipäätään. Kutina oli ihan aiheellinen, kun sain päähäni seurata ystävieni esimerkkiä :) 
2. Mikä kirjallisuudenlaji ei maita ja miksi ei?
Fantasiaa olen tainnut lukea vähiten. En ole varma, mistä se johtuu. Saatan olla ennakkoluuloinen, mutta usein sellainen keksittyjen maailmojen, runsaiden yksityiskohtien ja runsaan hahmogallerian yhdistelmä ei minulle toimi. Olen siinä mielessä aika mustavalkoinen, realistinen ja jokseenkin koruton. 
3. Mitä muu taide kuin sanataide koskettaa sinua?
Monenlainen taide koskettaa parhaimmillaan, mutta eniten saan irti musiikista. Käyn aika usein keikoilla (Tampereella on yleensä hyvin vaihtoehtoja ja erilaisia musiikkitapahtumia). Näyttelyissä innostun ehdottomasti eniten valokuvataiteesta. Itse harrastan piirtämistä, mutta se ei ole vielä sillä asteella, että voisin puhua ilmaisevani sillä mitään. Se vain on kivaa. 
4. Jos saisit viettää päivän jonkun romaanihenkilön kanssa, kenen kanssa viettäisit?
Olisi hienoa päästä Köpin ja Aimon veneeseen (Juha Hurme: Nyljetyt ajatukset) yhdeksi kauniiksi kesäpäiväksi kuuntelemaan miesten luentoja kirjoista ja kulttuurista. Oppisin hirveästi ja saisin samalla aurinkoa!
5. Nimeä kolme lempikirjailijaasi!
Dekkaripuolelta valitsen ranskalaisen Fred Vargasin. Lempeän humoristiset, hieman maagis-realistiset tapaukset vievät mukanaan ja hymyilyttävät. Ulkomaisista kirjailijoista voisin nimetä vaikkapa Alice Munron ja Jhumpa Lahirin, joiden tarkkanäköisiin kertomuksiin ei voi kyllästyä. Kotimaisista kirjailijoista olen aika ihastunut Kari Hotakaiseen. 
6. Minkä alan tietokirjoja hyllystäsi löytyy?
Tällä kielitieteilijällä kieliin liittyvää kirjallisuutta on selvästi eniten. Lisäksi siellä näyttäisi olevan arkkitehtuuria, koiria, karttojen historiaa, arkeologiaa ja lintuja. 
7. Onko sinulla joku kirjallinen hahmo, jota ihailet ylitse muiden?
Tähän on hirveän vaikea vastata, sillä yleensä mieleenpainuvimmat hahmot ovat sen verran rosoisia ja naarmuuntuneita, ettei heitä välttämättä ihaile, vaikka rakastaakin. Aika harvoin ajattelen ihailevani hahmoa. Yksi sellainen voisi kuitenkin olla Pauliina Rauhalan Taivaslaulun miespäähenkilö, viisas, kärsivällinen, rohkea ja rakastava Aleksi. 
8. Ketä kaunokirjallista hahmoa olet jäänyt suremaan?
Joskus olen saanut raivokohtauksen ja heittänyt kirjan seinään, kun mukavan romaanin päähenkilö on kuollut täysin yllättäen. En halua paljastaa ketään, sillä saattaisin pilata lukunautinnon niiltä, jotka eivät ole kyseisiä teoksia vielä lukeneet :D 
9. Milloin on paras lukuhetki?
Aamulla on ihana venyttää nousemista ja lukea vähän aikaa, jos siihen on mahdollisuus. Samoin illalla ennen nukahtamista on hyvä hetki. Junamatkat ovat myös oivallisia lukuaikoja.
10. Kuinka monta kirjaa luet vuodessa?
Ennen blogin aloittamista luin noin 30 kirjaa vuodessa. Tälle vuodelle näyttää kertyvän ehkä noin 60, mutta tänä vuonna on ollut poikkeuksellisen paljon aikaa lukea, enkä usko tällaisen tahdin jatkuvan enää ensi vuonna.
11. Keksi hyvä kirjan nimi!
En! Pitäisi ensin keksiä kirjalle tarina! :) Tänä vuonna ole pitänyt sellaisista nimistä kuten Talven hallava hevonen (mystinen, harmoninen), Ennen päivänlaskua ei voi (yhdistää mytologiaa ja tunnetun laulun) tai vaikkapa Jää (moniselitteinen mutta ytimekäs).

Tämä tunnustus on kiertänyt jo niin paljon, että lähetän haasteen vain kolmelle erinomaiselle blogille, joita seuraan aktiivisesti. Ne ovat:


Kysymykseni teille ovat:
1. Millainen kirja kiinnittää huomiosi kirjakaupassa?
2. Millainen on olosi yleensä kirjan päätyttyä?
3. Millainen on kirjahyllysi?
4. Mitä luit teini-iässä?
5. Mikä oli lapsena lempisatusi tai muu lempikirjasi?
6. Mitä otat mukaan divareista?
7. Mihin aikaan päivästä luet yleensä?
8. Vaikuttaako vuodenaika lukemiseesi mitenkään?
9. Millaista kirjaa välttelet?
10. Kirjoitatko muuta kuin blogeja?
11. Kenen kanssa keskustelet kirjoista blogien ulkopuolella?

5 kommenttia:

 1. Iloinen yllätys, kiitos! Palaan tähän, kunhan mietiskelen rauhassa vastaukset.

  VastaaPoista
 2. Kiitos! Etsin aikaa keskittyäkseni kysymyksiin ja varsinkin vastauksiin, mutta palailen asiaan - ennemmin tai myöhemmin. :)

  VastaaPoista
 3. Olitpa nopea, mahtavaa!

  Aimon ja Köpin kyydissä olisikin huimaa. Nauroin ääneen tuota auringonottoa kaupan päälle... :D Romaanihenkilön yllättävä kuolema voi tosiaan ottaa lujille. :)

  VastaaPoista
 4. Kiitos haasteesta. Pyrin vastaamaan lähiaikoina.

  VastaaPoista
 5. Minäkin luen fantasiaa hyvin hyvin harvoin, ei vain kolahda. Maaginen realismi sen sijaan on mieleen. Ah, kesäinen veneily Aimon ja Köpin kanssa olisi taatusti unohtumaton!

  VastaaPoista