2.1.2016

Liane Moriarty: Mustat valkeat valheet

Liane Moriarty. 2014. Englanninkielinen alkuteos Big Little Lies. Mustat valkeat valheet. WSOY. 2015. Suomentanut Helen Bützow. 445 sivua.

"Ed sammutti kylpyhuoneen valot. He menivät omille puolilleen vuodetta, sytyttivät lukulamput ja vetivät päiväpeiton pois sulavin, samanaikaisin liikkein, jotka olivat Madelinen mielialasta riippuen merkki joko täydellisestä avioliitosta tai siitä, että he olivat jämähtäneet keskiluokkaiseen esikaupunkirutiiniin, ja heidän oli myytävä talo ja lähdettävä kiertämään Intiaa."

Australialaisen Pirriween esikoululaisten äidit, keskiluokkaisuus ja ihmissuhteet ovat pääosassa tässä satiirisen pistävässä teoksessa. Kerrontaa vievät eteenpäin naiset jotka ovat armottomia toisiaan, mutta myös itseään kohtaan. Moriartylla on sana hallussa: hän iskee suoraan stereotypioihin tekemällä itsestäänselvyyksistä komiikkaa. Osansa saavat ulkonäköpaineet, ihmissuhteet, suorittaminen ja juoruilu - mutta ennen kaikkea juonittelu.

Miten julma voi ihmisluonto ollakaan koulun joulujuhlan alla! Nämä naiset eivät kaihda keinoja raivatakseen toisen äidin tai tämän lapsen pois tieltään. Tarkoitus pyhittää keinot, kun on kyse omista rakkaista. Jo kirjan alussa annetaan ymmärtää, että tulee tapahtumaan rikos. Se ei tietenkään riitä, vaan rikoksen taustalla olevaa pahuutta tarjoillaan pieninä annoksina pitkin matkaa.

"RIKOSKONSTAAPELI ADRIAN QUINLAN: Meneillään on murhatutkinta, mutta lisäksi uskomme, että useampi henkilö saa syytteen pahoinpitelystä. Olemme hyvin pettyneitä ja järkyttyneitä siitä, että joukko vanhempia käyttäytyy tällä tavalla."

Tietysti kepeän pinnan alla väijyy salaisuuksia, häpeää ja väkivaltaa. Naiset puhuvat paljon, mutta myös vaikenevat. Siksi tämä kirja ei olekaan pelkkää viihdettä. Moriartyn taitavan tarkkanäköinen teksti on laadukasta ja kestävää. Olin alkuun hieman epäilevä, sillä lapsiperheet ja esikoululaisten projektit eivät kuulu omaan arkeeni. Vanhemmuus ja koulumaailma tarjoavat kirjassa kuitenkin hyvin herkulliset puitteet, ja loppujen lopuksi Moriartyn tapa ruotia ihmisluontoa on hirveän osuvaa.

Kertakaikkisen koukuttava yhdistelmä, josta ovat kirjoittaneet myös Annika, Leena, Jonna ja Mari A.

Kuittaan tällä itselleni uuden vuoden Helmet-haasteen ensimmäisen pisteen, kohdan 30: Viihteellinen kirja. Samalla saan uuden pisteen maailmanvalloitukseeni.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti