13.4.2020

Kirja hyllyssä täyttää 5 vuotta!

Ensimmäinen postaukseni on päivätty 16.4.2015. Siitä tulee tällä viikolla viisi vuotta. Kirjablogin aloittaminen silloin sai kimmokkeen kahdesta suunnasta. Silloisen elämäntilanteeni vuoksi kaipasin uusia asioita ja piristystä. Suuremman sysäyksen antoivat kuitenkin lukupiiriystävieni kiehtovat blogit Luettua elämää, P. S. Rakastan kirjoja ja Kannesta kanteen. Elinan, Sarin ja Kaisan yllytyksestä ja esimerkillä uskalsin aloittaa oman blogiharrastuksen, enkä vaihtaisi sitä pois. Kiitos siitä! ♥ Kirjojen bloggaamisesta on tullut olennainen osa vapaa-aikaani, se on syventänyt ja monipuolistanut lukuharrastustani, tehnyt siitä sosiaalisempaa ja analyyttisempaa.

Millaisia nämä viisi lukuvuotta ovat olleet? Mitä näihin vuosiin on mahtunut? Blogini luetuimmat tekstit ovat Sofi Oksasen Puhdistus, Tommi Kinnusen Pintti, Karen Joy Fowlerin Olimme ihan suunniltamme, Heidi Könkään Sandra, Hanna Haurun Jääkansi ja Sally Salmisen uudelleen suomennettu Katrina. Puhdistuksen kärkisija selittyy pitkälti sillä, että osallistuin sen kanssa Itsenäisen Suomen 101 kirjaa -tempaukseen. Blogini lukijamäärät eivät ole mitään verrattuna kuuluisimpiin tai suosituimpiin kirjablogeihin, mutta olen ihan tyytyväinen, että blogini noteerataan kuitenkin reilut 3000 kertaa kuukaudessa. Eniten vierailuja on ollut vuonna 2017, mutta kävijämäärät ovat olleet aina melko tasaiset.

Olen blogannut yhteensä lähes 400 kirjasta. Blogipostauksia on hieman enemmän, sillä mukana on erilaisia haaste- ja koostepostauksia, messupostauksia ja pari teatteriarviotakin. 400 tuntuu huikealta määrältä! Eniten luin vuonna 2018 - minulle luonteva lukutahti näyttäisi olevat jossain 60 ja 80 kirjan välillä vuotta kohti. Eniten luen heinäkuussa, kuten varmasti moni muukin! Goodreadsin tilastojen mukaan lukemiseni painottuu ihan selvästi nykykirjallisuuteen ja 2000-lukuun. Paksuimmat lukemani teokset ovat Mikko Kamulan Ikimetsien sydänmailla (680 sivua) ja Jonathan Franzenin Vapaus (634 sivua). Sivumäärältään lyhyimpiä teoksia ovat useat sarjakuvateokset.

Kirjailijaluokituksen perusteella olen lukenut enemmän kotimaista kuin ulkomaista kirjallisuutta. Kirjailijalistallani on 167 kotimaista ja 101 ulkomaista kirjailijaa. Eniten lukemani kirjailijat ovat kuitenkin ulkomaisia, joten se tasoittaa hieman suhdetta: Elly Griffiths, Ian McEwan, Fred Vargas, Jo Nesbø, Kate Atkinson, Pierre Lemaitre ja Sadie Jones. Heidän määriinsä yltää suomalaisista vain Kari Hotakainen. 277 kirjailijastani peräti 187 on naisia!!

Kuten kirjailijoiden perusteella voi päätellä, luen paljon kirjoja, joissa esiintyy jännitystä ja rikoksia. Hakusanojen perusteella kirjoissani on teemoina runsaasti myös historiaa, sotaa, yhteiskunnallisia asioita, ja luonto on niissä usein lähellä. Luen mielelläni myös ihmis- ja parisuhteista, perheistä, rakkaudesta, nuoruudesta ja lapsista. Naiset ovat kirjojeni päähenkilöinä huomattavasti yleisempiä kuin miehet, kuten myös lukemieni teosten kirjoittajina.

Lukuhaasteita on ehtinyt viiden vuoden aikana olla paljon. Joka vuosi olen osallistunut Helmet-kirjastojen 50 kirjan haasteeseen. Se onkin jo tapa, joka kuuluu elämään ja rytmittää vuotta. Muiden haasteiden kautta olen perehtynyt muun muassa alkuperäiskansoihin, Aasiaan, novelleihin, maasta- ja maahanmuuttoon, sarjakuviin, Yhdysvaltoihin, naisiin, elämäkertoihin, omaan kirjahyllyyni, klassikoihin ja scifiin. Haasteet saavat tarttumaan sellaisiinkin teoksiin, joita ei muuten huomaisi. Suosittelen!

Kirjani sijoittuvat Suomen jälkeen useimmiten Britanniaan (50 teosta), jonka lähelle muista maista yltää ainoastaan Yhdysvallat (45). Melko hyvin olen lukenut myös ruotsalaista (20) ja ranskalaista (16) kirjallisuutta. Kaikkiaan olen kerännyt lukemista 49 maasta. Suomentajista olen lukenut eniten Outi Mennan, Sari Karhulahden, Juhani Lindholmin ja Kaijamari Sivillin kääntämiä kirjoja. Heidän nimensä alkavat ollakin teosten alkusivuilla lähes yhtä tuttuja kuin monen kirjailijan. Kiitos suomentajille arvokkaasta ja maailmaa avartavasta työstä!

Suuri kiitos myös kanssabloggaajien yhteisölle ja kaikille teille, jotka olette käyneet sivuillani, lukeneet postauksiani, saaneet niistä vinkkejä ja lukuintoa ja joskus kommentoineetkin jotakin! Uskon vahvasti että tämä harrastus jatkuu vielä toisetkin viisi vuotta!
molemmat sivun kuvat: pixabay.com

22 kommenttia:

  1. Lämpimät onnitteluni viisivuotiaalle! Kiintoisa koonti tähänastisesta monipuolisesta taipaleesta ja ei kuin kevein askelin kohti seuraavaa etappia. Mukavia lukukotvasia ja aurinkoisia kevätpäiviä Sinulle:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos myös sinulle aktiivisesta seuraamisesta! <3

      Poista
  2. Paljon onnea! Viidestä vuodesta on hyvä jatkaa. Hyvää toista pääsiäispäivää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos sinulle aktiivisesta blogin lukemisesta! <3

      Poista
  3. Lämmin onnentoivotus sinulle ja blogillesi. Lukuiloa ja bloggausiloa jatkossakin :)

    VastaaPoista
  4. Onnea viisivuotiaalle!! Olen samaa mieltä, blogin pitäminen syventää lukemiskokemusta ja tämä kirjabloggaajien yhteisö on aivan parasta! /Mari

    VastaaPoista
  5. Onnea viisivuotiaalle ja mukavia lukuhetkiä jatkossakin! :)

    VastaaPoista
  6. Paljon onnea ja hyviä lukuhetkiä myös tulevaisuuteen. Blogin kautta hauska jälkikäteen tutustua tilastoihin minkälaisia kirjoja oikein tulee luettua 😊

    VastaaPoista
  7. Onnea viisivuotiaalle! Kirjabloggaus on hieno harrastus.

    VastaaPoista
  8. Synttärionnea ja mukavia luku- ja bloggausaikoja monta monta vuotta eteenpäin!

    VastaaPoista
  9. Paljon onnea blogisynttärien johdosta! Minulla tulee reilun kuukauden päästä neljä vuotta täyteen. Kyllä tämä on tosi antoisa ja koukuttava harrastus. Nautinnollisia luku- ja bloggaushetkiä sinulle myös tästä eteenpäin!

    VastaaPoista
  10. Paljon onnea ihanalle blogillesi! ❤ Täällä on aina ilo vierailla.

    Muistan aina sen, kun innostuit bloggaamisesta ja paljon oletkin lukenut ja blogannut sen jälkeen. Ihan paras harrastushan tämä on: syventää lukukokemusta. Kirjavinkit ja kirjaintoilu sekä yhdessä lukeminen innostavat lukemaan aina vaan lisää.

    Haasteet ovat myös harrastuksen suola. Monta kirjaa olisi jäänyt löytymättä ilman niitä.

    VastaaPoista