23.7.2020

Naistenviikko: Iltasatuja kapinallisille tytöille 2

Francesca Cavallo ja Elena Favilli 2017. Englanninkielinen alkuteos Good Night Stories for Rebel Girls 2. Suomentanut Maija Kauhanen. S&S 2018. 212 s. Lainasin kirjastosta.

Iltasatuja kapinallisille tytöille oli valtava menestys pari vuotta sitten. Lue täältä miten se vaikutti minuun ja mitä kirjoitin siitä silloin. Täydellinen teos naistenviikkoon!

"Älä kulje polkua pitkin. Mene sinne missä ei ole polkua ja luo uusi reitti." - Ruby Nell Bridges, aktivisti

Tarinat esimerkillisistä naisista eivät tietenkään loppuneet noihin ensimmäiseen sataan, vaan tässä tulee lisää. Kirja on koottu ihan samalla tavalla kuin ykkönenkin: aukeaman vasemmalla sivulla on naisen tarina ja oikealla sivulla kauniisti taiteiltu kuva hänestä. Mukana kirjan kuvituksessa on ollut viisikymmentä upeaa naistaiteilijaa. Naiset ja tytöt ovat kirjassa kronologisesti ja maantieteellisesti sekaisin.

Mahtavia naisia löytyy siis kaikilta aikakausilta, kaikista maanosista, kaikista yhteiskuntaluokista, lähes kaikilta kuviteltavissa olevilta aloilta aktivisteista fyysikoihin, laulajista geologeihin. He ovat keskenään eri-ikäisiä, erinäköisiä ja eläneet hyvin erilaisissa olosuhteissa. Joku on taistellut tiensä huipulle vammasta, ulkonäöstä tai rodustaan huolimatta, toiset ovat uhmanneet asenteita, lasikattoja ja poliitiisia tilanteita. Yksi on aloittanut kapinallisen uransa salassa muilta, toinen on ponkaissut julkisuuteen saman tien.

"Jos joutuu valitsemaan helpon ja vaikean asian väliltä, kannattaa aina muistaa, että yleensä se vaikea on jotain paljon hauskempaa." - Samantha Cristoforetti, astronautti

Teos toimii iltasatuina kenelle tahansa. Tekstit alkavat aina tuttuun tapaan "Olipa kerran..." ja ovat varsin yksinkertaista kieltä, jotta niitä voi lukea lapsellekin. Lapsia ajatellen aukeaman rakennekin on varmasti kiva ja toimiva. Aikuisena minua viehättää erityisesti se, miten valtavan laajasti naisten tarinoiden kautta avautuu näkökulmia maailmaan. Opin itsekin uutta historiasta, tieteistä, taiteista, urheilusta tai asenteista.

Helmetin haasteessa tämä voimaannuttava kirja pääsee kohtaan 2: Iloinen kirja. PopSugar Reading Challenge: A book with only words on the cover. Seinäjoen kirjastohaastetta varten tästä löytyy tarinoita miltä tahansa aikakaudelta, mutta minä sijoitan tämän kohtaan 13: Sijoittuu aikaan ennen ajanlaskun alkua, esimerkkinä yksi faaraoiden ajan kuningatar.

4 kommenttia:

 1. Ahaa, nämä kirjat siis ovat esikuvana suomalaisversiolle, Sankaritarinoita tytöille. Tämä kansainvälinen teos näyttää yhtä hauskalta voimakirjalta. Just passeli kirja naistenviikolle!

  Nautin sankaritarinoista valtavasti ja minusta on aivan mahtavaa, että naisia nostetaan esiin ja heidän elämänsä saavat huomiota. Minullekin jäi sellainen olo, että opin paljon. Ja mikä ilo näistä kirjoista välittyykään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä laitan muistiin tuon suomalaisversion ja ammennan siitä voimaa sitten tarvittaessa :)

   Poista
 2. Kiva valinta iloinen kirja -kohtaan. Minulla nämä sankaritarinat-kirjat ovat jääneet väliin, mutta tämä kyllä kuulostaa nyt aivan tutustumisen arvoiselta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä näihin kannattaa tutustua, eikä ole väliä, missä järjestyksessä :)

   Poista