9.1.2021

Belinda Bauer: Katkeamispiste

Belinda Bauer 2018. Englanninkielinen alkuteos Snap. Suomentanut Annukka Kolehmainen. Karisto 2020. 360 s. Lainasin kirjastosta. Kuva kustantajan.

Aloitin toissa kesänä tutustumisen Belinda Bauerin tuotantoon hänen esikoisteoksestaan, palkitusta Hautanummesta. Alun jälkeen jännitys alkoi tiivistyä ja tarina kehittyä niin, että kirjan loputtua halusin lisää Baueria. No, lukemista kertyy helposti ja to-read-listat kasvavat nopeasti, joten vasta nyt lainasin toisen hänen seitsemästä suomennetusta teoksestaan. Katkeamispiste on niistä tuorein ja suomennettu tänä vuonna. 

Hautanummen lailla Katkeamispisteessäkin on päähenkilönä nuori poika. 14-vuotias Jack Bright on löytänyt keinon huolehtia perheestään, eli kahdesta pikkusiskostaan. Kolme vuotta aikaisemmin heidän elämänsä romahti, kun äiti kaapattiin ja tapettiin, ja myöhemmin isä lähti. Sisaruskolmikko elää omalaatuista elämäänsä Tauntonin pikkukaupungissa. Äidin murhaajaa ei ole löytynyt. Samaan aikaan poliisi alkaa tutkia ryöstöjen sarjaa ja etsiä Kultakutriksi nimeämäänsä häpeilemätöntä ryöstäjää. Tämä anastaa kodeista myytävää tavaraa ja terveellistä ruokaa, tuhoaa kaiken muun ja nukkuu lastenhuoneen sängyssä. 

Äidin katoamispäivänä Jack sai harteilleen velvollisuuden, jonka alle hän meinaa tuupertua. Mutta hän ei voi hylätä kilpikonnasta ja kotipihan nurmikosta huolehtivaa Merryä eikä hulluksi tullutta, lehtileikkeiden kanssa elävää Joyta. Jos sosiaalitoimi saisi kuulla heidän elämästään ilman vanhempia, perhe hajoasi jälleen.

Omalaatuinen on myös tapa, jolla Jackin ja ensimmäistä lastaan odottava Catherine While törmäävät toisiinsa. Jack näkee naisessa ratkaisun ongelmiinsa, mutta Catherine säikähtää. Tämä ei kuitenkaan ilmoita poliisille, eikä ensi alkuun miehelleenkään, ennen kuin tällä on kädessään veitsi, jonka piti pysyä piilossa. Mitä Catherinen ihanan aviomiehen entisessä elämässä on oikein tapahtunut ja miksi poliisi lopulta kiinnostuu kovasti harvinaisesta, kalliista veitsestä?

Bauerin dekkarissa raaka murha ja ryöstön yöllinen pelko yhdistyy yllättäen äidillisiin tunteisiin ja vähitellen lämpenevään tunnelmaan. Kunnianhimoiset ja kovaksikeitetyt poliisit osoittavat inhimillisiä tunteita ja tilannetajua, ja lapsen etu puskee sääntöjen ja lakipykälien edelle tapauksessa, jossa moni menee pieleen. Kovat kohtalot ja panssaroidut tunteet väistyvät vähitellen toivon kasvaessa. Jack saa siirtää vastuun poliiseille ja nukkuu vihdoin unia näkemättä.

Esikoisteoksen ohella tämäkin on ollut palkintoehdokkaana. Bauer osaa luoda monisyisen tunnelman ja tapauksen johon ei ole yhtä oikeaa ratkaisua. Loppukin jää erikoisella tavalla hieman auki. Samalla tavalla kuin Hautanummi, tämäkin lähti hieman tahmeasti avautumaan, mutta jo ennen puoltaväliä olin kirjassa ihan nenä kiinni enkä malttanut odottaa että pääsen lauantaikävelyltä takaisin sen luokse. Luen Bauerin teoksia ehdottomasti jatkossakin.

Kirjan ovat lukeneet myös Annelin lukuvinkit, Kirjasähkökäyrä ja Yksi luku vielä. Helmetin lukuhaasteessa kuittaan tällä kohdan 9. Kirjailijan etunimi ja sukunimi alkavat samalla kirjaimella. Goodreadsin vuosihaasteessa tämä sopii yllätten kohtaan 3. A book related to the lyrics for the "My Favorite Things" from The Sound of Music (door bells). Naisen kirjoittama teos saanee kohdan myös Vahvat naiset -haasteesta. Seinäjoen hahmohaasteesta kuitataan 13. Nuori.

2 kommenttia:

  1. Bauer on yksi suosikeistani. Hänen kirjoissaan on aina lapsia tai nuoria. Jotain psykologista kirjoissa on, mikä viehättää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva tietää. Arvelinkin ettei voi olla sattuma, että taas on samanikäinen päähenkilö.

      Poista