26.7.2018

Helmet-lukuhaaste 2018: omat kirjani ja ajatukseni


Jo neljäs ja niin rakas Helmet-haaste on suoritettu! Linkissä listani. Puolisoni irvailee joskus, pitääkö lukemisen olla suorittamista ja pitääkö koko ajan olla joku haaste meneillään. Kieltämättä lukeminen on välillä hieman suorittamista ja haasteiden vuoksi täytyy hieman laskelmoida, muttei koskaan hampaat irvessä vaan juuri sellaisella otteella, että harrastus pysyy jännittävänä ja vetävänä. Harvassa ovat ne hetket kun lukeminen ei maistu. Ja juuri näiden haasteiden ansiosta luen niinkin paljon kuin luen! <3

Kokosin yhteen alkuvuoden kirjasatoa Helmetin haastekohtien näkökulmasta. Ensin kerron piirteistä, jotka lukemissani kirjoissa ovat yleisiä. Yli puolet kirjoista kertoo paikasta, jossa en ole käynyt ja hyvin monen kirjan tapahtumat sijoittuvat kahteen tai useampaan maahan. Lähes yhtä yleistä on se, että romaaneissa muutetaan. Muuttaminen on tietysti yleistä, mutta se on varmasti myös sellainen ylipäätään elämää muuttava tekijä, joka kirvoittaa tarinoita. Tai muuton syyt - ne vasta ovatkin kiehtovia! Ja tämä linkittyy luonnollisesti myös siihen, minne kirjan tapahtumat sijoittuvat.

Seitsemästätoista teoksesta voi sanoa, että kyseessä on selviytymistarina. Millaisia tarinoita kirjoista löytyy? On kulttuurien välistä törmäystä, oman paikan ja aseman etsimistä ja löytymistä, mielenterveysongelmia, sukupuoli-identiteetin rakentumista, köyhyydestä tai muista olosuhteista selviämistä, ponnistetaan huonoista lähtökohdista huolimatta ja selätetään kiusaaminen. Useimmat näistä teoksista käsittelevät luonnollisesti samalla yhteiskunnallista epäkohtaa, mikä on teemana yli 20 teoksessa.

Haastekohta 46 (kirjan nimessä on vain yksi sana), ei sen sijaan liity kirjan sisältöön, mutta näyttää olevan aika yleinen ilmiö. Sen sijaan sellaiset ulkoseikkoihin liittyvät haastekohdat, jotka eivät olleet lukemissani teoksissa yleisiä, ovat yksivärinen kansi ja kulkuneuvo kannessa.

Teoslistassani ei myöskään ole kovin yleistä, että ne sisältäisivät runoja. Tämä onkin genre joka vaatisi harjoittelua ja uskaltamista jonain päivänä. Kirjoni tarinat eivät myöskään usein sijoitu 1970-luvulle eivätkä ensimmäiseen maailmansotaan, vaikka historia muuten on niissä hyvin yleistä. Fiktiivisiä maailmoja näytän suorastaan karttavan, kuten myös lohikäärmeitä, pelejä ja elokuvien tekemistä. Kirjoissa on lähes poikkeuksetta enemmän kuin kaksi hahmoa, eikä sateenkaariteema ole tänä vuonna lukemissani kirjoissa ollut kovin hyvin esillä. Kirjaan ei myöskään ole juuri koskaan ollut pelottavaa tarttua!

Tiettyä genreä edellyttävien haastekohtien saldo jäi melko vaatimattomaksi, kuten jo mainitsemani runot, mutta myös taiteilijaelämäkerrat, tietokirjat, sarjakuvaromaanit ja novellikokoelmat. Sarjakuviin olen kuitenkin panostanut aiempia vuosia enemmän, joten vähitellen olen puskemassa ulos perusromaanien ja dekkarien viidakosta kohti monipuolisempaa kirjahyllyä. Vaikeimmiksi haastekohdiksi koin sattumanvaraisuuden (saan koko ajan ideoita lähinnä netistä, joten harvoin tartun mihinkään ihan sattumalta) ja sen, että haluaisin olla kirjan päähenkilö. Tämä liittyy varmasti noihin selviytymistarinoihin ja rankkoihin elämäntaipaleisiin, mutta yksi osui ja upposi: Ellen Thesleffin lahjat ja ominaisuudet voisin mielelläni ottaa vastaan! :)

Alkuvuoden parhaimmistoa esittelin naistenviikolla, tässä siihen linkki. Jään tietysti odottamaan vuoden 2019 Helmet-haastetta, jonka emäntää ja ideanikkaria haastateltiin Hesarissa muutama päivä sitten. On upeaa, jos tällaiset tempaukset ja yhteisöllisyys saavat ihmiset lukemaan enemmän. Loppuvuodeksi on jäljellä vielä muutama pienempi haaste: sarjakuvat ja Yhdysvallat. Pari kohtaa Goodreadsin 52:sta kohdasta on samoin vielä kuittaamatta. Hyllynlämmittäjistä melko iso osa on jo luettu, mutta valitettavasti veikkaan, että pari teosta jää edelleen lämmittämään hyllyä.
Kuvakaappaus Goodreadsin omilta sivuiltani

17 kommenttia:

  1. Sinäpä olet saanut haasteen valmiiksi aikaisin! Minulla on vasta kolmisenkymmentä kohtaa täytettynä.

    VastaaPoista
  2. Viime vuonna samaan aikaan, eli tämä taitaa olla minulle sopiva tahti.

    VastaaPoista
  3. Muutama kirja puuttuu vielä. Lukemani kirjat upposivat melkein automaattisesti haasteeseen. Mikä kirja sinulla on elokuvantekemisessä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Camilla Läckbergin Noidassa on tekeillä elokuva.

      Poista
  4. Hieno saavutus! Minäkin luen omasta mielestäni aika paljon, mutta tällaisiin lukumääriin en kyllä pääse. Mukavaa kesän jatkoa sinulle!

    VastaaPoista
  5. Onnea haasteen suorittamisen johdosta! Minulle lukeminen on yleensä tasoittunut vuoden jokaiselle kuukaudelle. Pidän tästä haasteesta kovasti! Se ei tunnu suorittamiselta, vaan mukavalta. En muuten olisi mukana, jos se ei olisi hauskaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä, tällainen "suorittaminen" on pelkästään mukavaa.

      Poista
  6. Hieno koonti, Kaisa! Taidan ensi vuonna tehdä vastaavat laskelmat, koska tämähän kertoo paljon henkilökohtaisista ja ehkä tiedostamattomista mieltymyksistä. Ja Ellen meni minulla aivan samaan kohtaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Näitä tilastoja ja muita pikku tutkimuksia on kiva tehdä haasteen jälkeen. Näin isoista määristä saa jo jonkinlaista suuntaa omista mieltymyksistään.

      Poista
  7. Onnittelut! Minulla taitaa olla muutamaa vaille 30 luettuna, ja juuri myt tuntuu etten ehkä jaksa kauhean aktiivisesti etsiä haasteeseen kirjoja. Mutta onneksi on vielä reilusti aikaa. :) Hassua, minulle tuo muuttokohta oli aika hankala, lukemissani kirjoissa muutetaan tosi harvoin. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Jännä, millaisia eroja lukijoiden välillä näkyy :)

      Poista
  8. Saitpa nopeasti kirjat kokoon. Minulla on alun vauhti hidastunut, nyt on luettuna hieman yli 30 kirjaa. Katsotaan, saanko tänä vuonna listan täyteen. Innostava haaste joka tapauksessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muutama sarjakuvaromaani vauhditti tahtia viime metreillä ja muutenkin antoivat potkua hetkellä kun muuten jumitti. Tämä tuntuu minulle luontevalta tahdilta.

      Poista
  9. Minullekin vaikeimpia kohtia ovat Yksivärinen kansi, sattumanvaraisuus ja fiktiiviset maailmat (vaikka ennen rakastin fantasiaa!). Olen täyttänyt jo kaikki helpot kohdat lukuhaasteessani, ja jäljellä on vielä melkein puolet. Mutta tämä on kyllä hauska haaste!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, ja tällaisen haasteen avulla tulee luettua sellaistakin mikä muuten saattaisi jäädä väliin.

      Poista