5.10.2016

Antti Tuomainen: Mies joka kuoli

Antti Tuomainen. 2016. Mies joka kuoli. Like. 301 sivua.

Kävin kuuntelemassa Antti Tuomaisen haastattelun Turun kirjamessuilla lauantaina, ja vaikka haastatteluissa saa kirjoista yleensäkin todella mielenkiintoisen vaikutelman, tämän kirjan kohdalla sanat musta, huumori ja katkaistu tatti kiinnittivät huomioni ja ystäväni kanssa totesimme, että tuo on pakko lukea! Ehkä asiaa vauhditti sekin, että olin langennut pari päivää aiemmin kirjamyyjän ansaan ja ostanut kirjan etukäteislahjaksi eräällä henkilölle - kai voisin lukea kirjan itse ennen kuin annan sen...?

Näin siis tein. Ja onneksi tein, sillä Mies joka kuoli vei niin mukanaan etten pariin päivään olisi malttanut töissä käydä. Kirja kertoo Jaakko Kaunismaasta, sieniyrittäjästä (!), joka saa lääkäriltä kuulla, että on kuolemassa. Piakkoin. Joku on altistanut hänet myrkylle jo pidemmän aikaa, ilmeisesti aikeenaan tappaa hänet. Jaakolla on loppuelämänsä aikaa selvittää, kuka murhayrityksen takana on. Epäilyt kohdistuvat hyvin pian vaimoon, joka tapailee ahkerasti sieniyrityksen autonkuljettajaa. Lopullinen ratkaisu ei kuitenkaan ole niin yksinkertainen, sillä viimeisten päivien aikana on otettava huomioon yrityksen kasvupotentiaali, japanilaisten asiakkaiden vakuuttaminen, työntekijöiden motivointi ja ennen kaikkea sienialalle änkeävän naapuriyrityksen kostonhimoiset osakkaat.

Jännäri sijoittuu Haminaan, joka on kuulemma Tuomaiselle uusi aluevaltaus. Jos näin on, hän onnistuu siinä loistavasti. Haluaisin heti matkustaa Haminan pyöreille kaduille, vanhojen korttelien kätköihin, meren liplatukseen ja auringonpaisteeseen. Tuomainen kertoi kokeilevansa tässä romaanissa aikaisempaa leveämpää pensseliä, tarkoittaen kai värikkäämpää ja rohkeampaa tyyliä. Minun pitäisi lukea enemmän hänen tuotantoaan, jotta tietäisin, mitä se käytännössä tarkoittaa ja mielelläni kyllä luen. Mies joka kuoli on joka tapauksessa värikäs, mukaansatempaava ja ihanan makaaberi.

Musta huumori on keskeinen osa jännäriä, joka genrelle tyypillisten ominaisuuksien kautta käsittelee keski-ikäisen miehen parisuhdetta, terveyttä ja uraa. Teoksessa on paljon herkullisia, ajankohtaisia ilmiöitä muunmuassa työelämästä sekä naisten ja miesten välisistä kimuranteista kuvioista. Hahmot ovat arkisuudessaan hauskoja ja hyvin uskottavia, ehkä hieman yliampuviakin, mutta se sopii tyyliin erittäin hyvin. Piristävä, uusi tuttavuus tämä Tuomainen! Ja senkin oli minulle uutta, että hän on niin menestynyt ulkomailla. Tämänkin kirjan voisin hyvin kuvitella elokuvana.

Tuoreesta kirjasta ei ole vielä paljon blogattu, mutta esimerkiksi Annikan tekstin löysin Suomi lukee -sivustolta.

2 kommenttia:

  1. Voi että, tämä kuulostaa kyllä aivan mainiolta! :D Varasin kirjan kirjastosta heti viestisi jälkeen, ja olen jonossa nyt sijalla 31. Tuskastuttavaa, kun haluaisi päästä heti kirjan kimppuun. :D (Vaan eipä sillä, että tässä odotellessakaan varsinaisesti kärsisin luettavan puutteesta... :D )

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jospa jono lyhenisi nopeasti! Saisit multa lainaan ellei se olisi lähdössä Ouluun...

      Poista