Aliide Truu elää siskonsa kanssa, tämän varjossa. Ingel on kaikessa taitavampi ja näppärämpi, eikä ole yllätys, että Hans, johon Aliide on iskenyt silmänsä, rakastuu Ingeliin. Toisistaan huumaantunut nuoripari on Aliidelle melkein liikaa, mutta yhdessä eletään ja odotetaan, että äiti ja isä saisivat vielä palata kotiin. 1930-luvun loppu taittuu toiseksi maailmansodaksi, saksalaiset tulevat mutta eivät jäädäkseen. Pian virolaismielinen Hans joutuu metsään ja piiloon, sillä venäläiset valtaavat maan. Alkavat kuulustelut ja puhdistukset, kaikki joiden epäillään vastustavan uutta ideologiaa, viedään pois. Aliide katsoo parhaaksi löytää itselleen mies puolueorganisaation sisältä. Siten hän olisi turvassa, eikä kukaan saisi tietää totuutta.
Sen päivän aamuna Aliide oli kuitenkin tuntenut pienen toivon jyväsen: ehkä ne jättäisivät heidät rauhaan. Jos ne nyt uskoisivat, että he eivät tienneet mitään. Jos ne nyt antaisivat heidän tehdä rauhassa työnsä, hillonsa ja säilykkeensä, antaisivat heidän olla.
Vuonna 1992 yksin elävä, ikääntynyt Aliide löytää pihastaan nuoren, pahoinpidellyn ja nälkäisen naisen. Nainen piilottelee miehiltä, joiden vankina hän on ollut, alistunut kaikkeen, mitä on vaadittu. Nainen, Zara, on kasvanut kaukana Vladivostokissa ja saapunut länteen kouluttautuakseen. Hänellä on mukanaan isoäidin vanha kuva kahdesta tytöstä. Kuvasta Aliide tunnistaa itsensä ja Ingelin, siskonsa, jonka olemassaolon hän on kieltänyt itseltään. Mitä Aliiden ja Ingelin nuoruudessa tapahtui? Miksi Vladivostokissa ovat vain perheen naiset, mitä tapahtui Hansille?
Puhdistus on naisen näkökulma Viron lähihistoriaan, menneiden vuosikymmenten painostukseen ja epäluuloon. Aliiden tarina valottaa niitä valintoja, joita perheiden on täytynyt tehdä kahden erilaisen ideologian puristuksessa ja sen jälkeen, kun kommunismi sai vallan. Se on tarina hiljaisesta selviämisestä, vallan oikeuttamasta väkivallasta ja perheen hajoamisesta. Hansin oletetun katoamisen jälkeen Aliide, Ingel ja jopa pieni Linda joutuvat kuulusteluihin, jollaisia ei haluaisi edes ajatella, jollaisia ei haluaisi kenenkään kohdalle. Aliide sitoutuu petokseen, josta kärsivät hänen ainoat perheenjäsenensä. Samalla hän pysyy kuitenkin uskollisena valheelle, jonka pitäisi pelastaa Hans, mies jonka Aliide uskoo edelleen voittavan puolelleen jonain päivänä.
Zaran kohtalo puolestaan on esimerkki siitä, miten häikäilemätöntä alistaminen ja hyväksikäyttö voi olla epätasa-arvoisessa maailmassa. Lännen houkuttelema Zara ajautuu tahtomattaan osaksi orjuuttavaa seksikauppaa, eikä pakokeinoa löydy ennen kuin hänet omistava mies lähtee ajomatkalle kohti Tallinnaa, parempia markkinoita, Zara kyydissään. Tyttö pääsee pakoon ja juokseen henkensä edestä kohti isotätinsä taloa maalla, pitkän hopeapajujen reunustaman pihatien päässä. Aliide löytyy, mutta menee päiviä ennen kuin tälle selviää, kuka resuinen ja likainen tyttö onkaan. Naisten elämästä löytyy kuitenkin jotain samaa, jotain mikä saa Aliiden käyttämään asettaan ja lähettämään tytön kohti parempaa elämää.
Etkä sinä koskaan voi tietää, kuka kadulla vastaan tuleva ihminen on nähnyt ne. Ne vain katsovat, etkä sinä voi koskaan tietää, onko sinut tunnistettu. Ne nauravat keskenään ja katsovat sinuun päin, etkä sinä voi tietää, puhuvatko ne sinusta.
Puhdistus sai valtavasti huomioita ja lukijoita, kun se ilmestyi vuonna 2008, olihan teos tullut tunnetuksi jo teatterissa ja voitti sitten Finlandia-palkinnonkin. Eikä ihme. Puhdistus on romaani, jossa historia herää henkiin koskettavalla ja mielenkiintoisella tavalla. Viron valtion traagiset tapahtumat koskettivat yksittäisiä ihmisiä. Se pohtii väkivallan lisäksi nationalismia ja sen eri puolia; millainen isänmaallisuus on hyväksyttävää, millainen ei? Vaikka vuodet ja vuosikymmenet kuluvat, vielä vuonna 1992 Aliide tuntee, miten aina tuli uusi saapas, samanlainen tai erilainen, mutta samalla tavalla kurkun päälle astuva. Poterot olivat kuroutuneet umpeen, korsut romahtaneet, kaatuneet olivat maatuneet, mutta tietyt asiat toistuivat.
Aliiden ja Zaran tarinat ovat raastavia lukea. Elämää varjostaa jatkuva pelko, paljastuminen ja väkivalta niin että naisten kokema fyysinen ja psyykkinen tuska tuntuu lukijankin kainaloissa. Silti onkin ihme, että Oksasen tekstistä huokuu samaan aikaan jonkinlainen viileys. Ehkä sen saa aikaan tekstin tietynlainen suoraviivaisuus ja uskottavuus. Oksanen on värittänyt tarinan kiehtovilla maalaiselämän yksityiskohdilla. Ingelin ja Aliiden jatkuva pilkkominen, keittäminen ja säilöminen tuovat piparmintun, sipulin ja omenakompotin tuoksuja omaan olohuoneeseen saakka. Rehellistä ja eleettömyydessään aitoja ovat myös maalaisluonto, pajut, koivut, metsä - jopa poskella kiusaavat likaiset kärpäset. Itse tarina jättää lukijalle muutamia mystisiä aukkoja, joita paikkaillaan lopuksi sosialistisen organisaation salaisilla selonteoilla, raporteilla, jotka paljastavat päähenkilöistä seikkoja joita ainakaan minä en tekstiä lukiessani osannut odottaa. Romaani on hyvin täyteläinen sekä tapahtumiltaan, tunteiltaan että kieleltään.
Puhdistusta on luettu valtavasti. Kattava lista postauksista löytyy vaikkapa blogista Anna minun lukea enemmän.
Todella hyvä kirja ja raadollinen tarina.
VastaaPoistaEhdottomasti maineensa veroinen.
PoistaMinulle tämä oli teatterissa niin voimakas kokemus, etten ole viitsinyt lukea kirjaa ollenkaan. Eipä se tämän sinun kirjoituksesi perusteella taitaisi kuitenkaan vaikuttavuudessaan jäädä juuri tuosta näytelmästä.
VastaaPoistaMinäkin näin ensi teatterissa, ja kuvittelin alun perin että kirja ei toisi uutta kokemukseen, mutta väärässä olin. Näytelmä oli hieno, mutta kirja toi mukaan niin paljon nemmän.
VastaaPoistaNiin kai se on, että kirjaan kuitenkin mahtuu enemmän. En ole itse nähnyt näytelmää, mutta varmasti sekin olisi ollut hieno kokemus.
PoistaPuhdistus on mielestäni 2000-luvun tärkein suomalainen kirja. Se on häikäisevän hienoa kaunokirjallisuutta ja lisäksi historiallisesti merkittävä: ajatus siitä, kuinka sukukansa yritti selviytyä ja kuinka lähellä sama kohtalo oli meillä. Kaiken maineensa veroinen, kyllä.
VastaaPoistaLisäksi huomasin että kirja kestää useammankin lukukerran, niin täyteläinen se on.
PoistaMinä en saanut Puhdistuksesta aivan niin paljon kun sain Baby Janesta, joka lukeutuukin yhdeksi lemppareistani. Kyllä Oksanen on suuri suomalainen kirjailija, joka ei pelkää tarttua vaiettuunkaan aiheeseen!
VastaaPoistaMinä olen lukenut Oksaselta vain tämän yhden, pitäisi ehdottomasti lukea lisää.
PoistaMinä vaikutuin Puhdistuksesta aivan valtavasti vuosia sitten, ja edelleen kirja on mielessäni yksi parhaimmista koskaan lukemistani. Olen puntaroinut, lukisinko sen uudelleen, mutta pelkään, että lumous särkyy uusintakierroksella. Puntaroin siis edelleen.
VastaaPoistaMinä luin sen nyt toistamiseen eikä lumous särkynyt. Päinvastoin, taisin saada siitä irti enemmän kuin eka kerralla.
PoistaAloin kerran lukea tätä, mutta se jäi kesken, syystä jota en enää muista - olisiko se tuntunut niin rankalta tai jotain? Haluaisin kuitenkin joskus yrittää uudestaan.
VastaaPoistaKannattaa, ehdottomasti. Rankkaahan se on, mutta Oksasen kielessä on jotain mikä kantaa eteenpäin eikä asioihin jäädä liiaksi.
PoistaTämä oli niin upea, vahva lukulukuelämys... Juttusi toi kirjan teemoja hienosti esiin!
VastaaPoistaPuhdistus ansaitsisi vielä uusintaluennankin, luulen ma, sillä tämä kirja ei tyhjene!
<3
Kiitos, kaima! Täynnä asiaa on, ei tyhjene :)
PoistaHarmittaa, etten nähnyt tätä aikoinaan teatterissa. Luin kuitenkin näytelmän jo ennen tämän romaanin ilmestymistä ja oli kyllä kiinnostavaa lukea kirjaa, jonka tarina oli jo tuttu, mutta eri muodossa. Puhdistus on kaikki kehunsa ansainnut!
VastaaPoistaMinuakin harmittaa, että teatteriversio ehti mennä sivu suun. Tänä vuonna on tavoitteena lukea lisää Oksasta.
Poista