5.2.2018

Blogistanian kirjallisuuspalkinnot 2017

Kirjabloggaajat ovat jälleen äänestäneet! Vuoden 2017 parhaita kirjoja listataan tänään neljässä kategoriassa, jotka ovat Blogistanian Finlandia eli kotimainen kaunokirjallisuus, Global eli käännöskirjallisuus, Kuopus eli lasten- ja nuortenkirjallisuus sekä Tieto, tietokirjallisuus.
Avoin verkkoäänestys järjestettiin 4. helmikuuta, ja siihen osallistui yli 40 bloggaajaa. Ehdokkuuksia sai yhteensä 175 kirjaa. Kirja hyllyssä osallistui Finlandian ja Globalian äänestykseen, kuten aikaisemminkin, sillä muihin kategorioihin en lukenut tarpeeksi vuoden 2017 teoksia.
Vuoden 2017 parhaaksi kotimaiseksi kaunikirjaksi äänestettiin Rosa Liksomin Everstinna. Toiselle sijalle ylsi Katja Kallion Yön kantaja ja kolmanneksi Anneli Kannon Lahtarit. Alla vielä minun antamani pisteet.


1. Anneli Kanto: Lahtarit (3 pistettä)
2. Selja Ahava: Ennen kuin mieheni katoaa (2 pistettä)
3. Tiina Laitila-Kälvemark: Seitsemäs kevät (1 piste) 

Äänestyksessä pärjäsivät myös: Selja Ahavan Ennen kuin mieheni katoaa, Pasi Ilmari Jääskeläisen Väärän kissan päivä, Anni Kytömäen Kivitasku, Marianna Kurton Tristania, Erika Vikin Hän sanoi nimekseen Aleia, Ben Kallandin Vien sinut kotiin, Juha Hurmeen Niemi sekä Annastiina Stormin Me täytytään valosta.
 
Blogistanian Finlandia järjestettiin nyt viidettä kertaa. Aiemmin on palkittu Minna Rytisalon Lempi (2016), Laura Lindstedtin Oneiron (2015), Anni Kytömäen Kultarinta (2014), Pauliina Rauhalan Taivaslaulu (2013), Aki Ollikaisen Nälkävuosi (2012) ja Katja Ketun Kätilö (2011). Finlandiaa emännöi Hurja Hassu Lukija.


Vuoden 2017 Globalia-palkinnon voitti yhdysvaltalaisen Hanya Yanagiharan Pieni elämä. Toiselle sijalle äänestettiin niin ikään yhdysvaltalaisen Lucia Berlinin novellikokoelma Siivoojan käsikirja ja muita kertomuksia. Kolmannen sijan pokkasi eteläkorealaisen Han Kangin Vegetaristi. Alla teokset, joita minä äänestin. 

1. Angie Thomas: Viha jonka kylvät (3 pistettä)
2. Ian McEwan: Pähkinänkuori (2 pistettä)
3. Yaa Gyasi: Matkalla kotiin (1 piste)

Äänestyksessä hyville pisteille ylsivät myös: Elena Ferranten Uuden nimen tarina, Pierre Lemaitren Silmukka, Clare Macintoshin Annoin sinun mennä, Angie Thomasin Viha jonka kylvät, John Williamsin Augustus, Garth Greenwellin Kaikki mikä sinulle kuuluu, Sadie Jonesin Kutsumattomat vieraat sekä Arundhati Royn Äärimmäisen onnen ministeriö.

Myös Blogistanian Globalia järjestetiin seitsemättä kertaa. Vuonna 2016 palkittiin Sadie Jonesin Kotiinpaluu, 2015 John Williamsin Stoner, 2014 Kate Atkinsonin Elämä elämältä, 2013 Haruki Murakamin 1Q84, 2012 Gaute Heivollin Etten palaisi tuhkaksi ja 2011 Sarah Watersin Vieras kartanossa. Globaliaa emännöi Oksan hyllyltä -blogi.

Kuopuksen ja Tiedon voittajat voit tsekata näistä blogeista:
Blogistanian Kuopus - Yöpöydän kirjat
Blogistanian Tieto - Hannan kirjokansi

16 kommenttia:

 1. Selja Ahavan kirja oli minullakin kakkonen, mutta Lahtarit putosi nippa nappa listalta. Tuo Viha jonka kylvät kiinnostaa kovin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valinta ei ollut kovin helppoa, valinnanvaraa kun oli nyt (taas) niin paljon. Se on tietenkin ihana asia!

   Poista
 2. Pieni korjaus: Globaliaa emännöi Oksan hyllyltä -blogi. :) Thomasin Viha jonka kylvät on minullakin lukulistalla. Harmittaa hieman, etten sitä tähän äänestykseen ehtinyt lukemaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ups, kiitos kun huomasit! Minäkään en ehtinyt lukea kaikkea kehuttua, kuten Niemeä, tähän äänestykseen, mutta on kiva kun tietää että kaikkea hyvää on vastassa!

   Poista
 3. Hienoa, että sinullakin on Ahavan kirja listallasi, samoin Thomasin kirja. Itse laiton Thomasin Blogistanian Kuopukseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla ei olisi Kuopukseen riittänyt muuten ääniä, niin laitoin Thomasin sitten Globaliaan, jotta saan sitä vähän esille :)

   Poista
 4. Ahava keikkui mulla listalla pitkään, mutta sitten pudotin pois. Finlandiassa oli äärettömän vaikea valita"

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se oli minullekin vaikeampi pala kuin Globalia.

   Poista
 5. Lahtarit on häpeäkseni lukematta, kovasti on saanut sijoituksia. Ahavan ja Kälvemarkin olen lukenut ja kumpikin on upeita!

  Viha joka kylvät on luettuna sekin, mutta en ole siitä saanut kirjoitettua mitään. Puhutteleva, kyllä, mutta...

  VastaaPoista
 6. Yaa Gyasin Matkalla kotiin on upea teos! En ehtinyt lukea sitä viime vuonna, mutta tartuin siihen vuoden alussa englanniksi, ja voi, miten kirjasta pidinkään! Viha jonka kylvät oli myös mainio ja tärkeä teos.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thomasin teoksen oli näköjään iso osa sijoittanut Kuopuksen puolelle, mitä en hoksannut ise, mutta toivottavasti ääniä kertyy.

   Poista
 7. Lahtarit olin aikeissa lukea, mutta sitten tuli tilanne, että en jaksanut sitä aiheen takia. Itse elämä voi vaikuttaa lukuvalintoihin. Timing, timing!

  Maailmankirjat ovat sekaisin, kun jätin Pähkinänkuoren pois. En osaa edes selittää miksi tai sitten muut olivat vain niin vahvoja, mutta McEwan oli taas kirjoittanut hienon teoksen.

  <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vahvoja löytyy niin paljon, että joskus saattaa jopa McEwan jäädä ilman palkintosijoja :D

   Ymmärrän, ettet jaksanut Lahtareita. MInä yritin sitä jo viime keväänä, mutta sotimisesta tuli niin paha olo ja mieli että yritin uudestaan vasta kesän jälkeen.

   Poista
 8. Valinnat eivät ole helppoja, tuntuu että aina jokin hyvä kirja jää ulkopuolelle. Yasin Matkalla kotiin on minun suosikkikirjojani. Thomasin kirja odottaa hyllyssä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minua jäi hieman harmittamaan, etten antanut ääntäni Mila Teräksen Jäljet-kirjalle. Se oli niin ihana lukukokemus.

   Poista