9.5.2019

Elly Griffiths: Korppikuningas

Elly Griffiths 2013. Englanninkielinen alkuteos Dying Fall. Suomentanut Anna Kangasmaa. Tammi 2019. 372 s. Lainasin kirjastosta.

Oli niin uskomatonta nähdä luuranko kokonaan esiin puhdistettuna. Hän näytti niin kuningasmaiselta ja tyyneltä maatessaan siinä selällään kädet ristissä rinnalla. 

Vaikka niin kovasti pidänkin Elly Griffithsin Ruth Galloway -sarjasta, tuntuu itsensä toistamiselta kirjoittaa viidettä blogipostausta. Sori siis jos lukeminenkin tuntuu toistolta! Tietysti kunkin romaanin juoni on aina uusi, ja mielelläni nostan hyvin kirjoitettuja dekkareita esille uudestaan ja uudestaan. Hienoa, että nämä ovat saaneet Suomessakin jo aika vankan lukijakunnan ja lisää on luvassa!

Tällä kertaa tapahtumat sijoittuvatkin Lancashireen, eivät Ruthin kotikonnuille Norfolkin rannikolle. Arkeologimme lähtee selvittämään kuolleen opiskelutoverinsa löytämien luiden alkuperää. Oliko kyseessä peräti kuningas Arthur? Joku lähettelee Ruthille viestejä, jotta tämä lopettaisi nuuskimisen. Mutta siihenhän päähenkilömme ei koskaan suostu, vaan jatkaa itsepintaisesti mysteerin selvittämistä, omansa ja pienen tyttärensä turvallisuudesta huolimatta.

Norwichin yliopistomaailma vaihtuu piskuiseen Penden yliopistoon, jonka historianlaitoksen työntekijät näyttävät kaikki sotkeutuneen kyseisen luurangon ja Ruthin kuolleen ystävän tapaukseen. On vaihtuneita kallonosia, tuulimyllyjä ja mielenterveysongelmia. Ruth uhraa reissuun kesälomansa. Flint-kissa jää kotiin, mutta pikkuinen Kate ja tämän druidikummisetä Cathbad lähtevät mukaan. Ei ehkä kovin yllättävää, että Lancashireen päätyy perheineen myös Katen isä, rikoskomisario Harry Nelson, jonka apua paikallinen poliisi hyödyntää.

Tässä jännärissä pyörii tuttujen hahmojen ja arkeologian lisäksi lisää druideja, muitakin uskonasioita, omituisia jatko-opiskelijoita, Nelsonin perhe, huonosti käyttäytyviä poliiseja ja yksi sympaattinen koira. Kuten muissakin Griffithsin teoksissa, luonto saa merkittävän roolin ja pikkupaikat luovat mukavan tunnelman. Jännitystä syntyy menneisyyden kummituksista, kuolemantapauksista ja pahaenteisistä viesteistä, mutta myös siitä, kun Ruth törmää Nelsonin äitiin tai kun Cathbad pistää henkensä alttiiksi.

Eräs fasistiselta vaikuttava ryhmittymä palvoo muinaisen kuningas Arthurin henkeä ja ajaa valkoista ylivaltaa. Mielenkiintoinen veto Griffithsiltä on ehdottaa Arthurille vaihtoehtoista perimää! Oliko Arthur historiallinen henkilö vai usean eri tarinan pohjalta muotoutunut legenda? Mikä hänen roolinsa olikaan roomalaisten vetäydyttyä Britanniasta ja ennen kaikkea - mikä hänen oma taustansa oli? Näihin ei varmaan koskaan saada oikeaa vastausta, mutta Ruth Galloway paljastaa fiktiivisen sellaisen.

Korppikuninkaasta myös blogeissa Kirsin kirjanurkka, Kirjasähkökäyrä ja Oksan hyllyltä. Helmetin lukuhaasteessa käytän tämän kohtaan 32: Kirjan nimessä on ammatti - väljästi tulkittuna...
Osallistun tällä myös Lukemattomiin naisiin. Jos haluaa noudattaa haastetta ihan ohjeiden mukaan, tämä voisi sopia leikkimielisesti mm. kohtaan II. Kirja naisen vartalosta. Lue niin tiedät miksi!

2 kommenttia:

  1. Kiitos Kaisa <3
    Tykkään tosi paljon tästä sarjasta. Ruth on aivan ihana.

    VastaaPoista
  2. Olen huomannut että tämä on sun lemppareita ❤️

    VastaaPoista