27.6.2018

Favilli & Cavallo: Iltasatuja kapinallisille tytöille. 100 tarinaa ihmeellisistä naisista

Elena Favilli ja Francesca Cavallo 2016. Englanninkielinen alkuteos Good Night Stories for Rebel Girls. Suomentanut Maija Kauhanen. S&S 2018. 212 sivua.

"Olosuhteille ei voi mitään - mutta sille voi, miten niissä pärjää."
- Jessica Watson, australialainen purjehtija

Voi miten hyvä olo tämän kirjan lukemisesta tuleekaan! En ehtinyt lukea montakaan tarinaa, kun aloin jo liikuttua siitä voiman ja vahvuuden määrästä, jota nämä iltasadut henkivät. Cavallon ja Favillin idea koota sadan urhean ja rohkean naisen tarina on upea. Se on kirjoitettu muotoon, jota voi lukea lapsille tai jota kuka tahansa voi lukea itselleen. Nämä sata todellista tyttöä ja naista ovat toteuttaneet unelmansa olosuhteista huolimatta. Joko he ovat eläneet aikana jolloin tyttöjen itsenäisyys on ollut epätavallista ja siksi epäilyttävää, tai he ovat eläneet ympäristössä jossa naisten itsenäisyys on ollut muista syistä jopa kiellettyä. Osa naisista on voittanut ujoutensa ja fyysiset rajoitteensa ja raivannut tiensä maailman huipulle. Heistä moni on joutunut uhmaamaan lakia tai miesten valtaa ylipäätään, mutta monella on takanaan kodin lämmin tuki ja lähiympäristön kannustus.

Sadan naisen joukkoon on valikoitunut poliitikkoja, tieteentekijöitä, monen alan taiteilijoita, urheilijoita, vakoojia - on Nobel-voittajia, alansa ensimmäisiä naisia, ennätysten rikkojia, esimerkkejä meille kaikille yli kahden tuhannen vuoden ajalta, faaraoista aktivisteihin. Naisia yhdistää uskomaton sitkeys ja luottamus siihen, että sukupuolesta, iästä, ulkonäöstä tai vaikkapa varallisuudesta huolimatta heillä on mahdollisuus saavuttaa unelmansa.

Asuipa kerran Jamaikalla karannut orja, jolla oli kuninkaalliset afrikkalaiset sukujuuret. Hänen nimensä oli kuningatar Nanny, ja hän johti ryhmää karanneita orjia, joita kutsuttiin marooneiksi.

Jokaisen tarinan vieressä on kaunis kuva, joka esittelee tarinan tytön tai naisen. Kuvittajat ovat tietysti myös lahjakkaita naisia eri puolilta maailmaa. Tarinat ovat aakkosjärjestyksessä päähenkilöidensä nimen mukaan - mutta eivät sukunimensä mukaan, vaan etunimensä! Tämäkin on ihana yksityiskohta, sillä useinhan sukunimi kantaa mukanaan patriarkaalista perinnettä. Pientä kapinaa tämäkin. Teos on esipuheen mukaan toistaiseksi eniten joukkorahoitusta kerännyt alkuperäisteos, yli miljoona Yhdysvaltain dollarin. Hienoa!

Muissa blogeissa lisää: Lukujonossa, Luetaanko tämä? ja Amman lukuhetki. Helmetin haasteessa tämä sopii kohtaan 32: Kirjassa käydään koulua tai opiskellaan ja Goodreadsin haasteessa kohtaan 26: A book with text only cover.

2 kommenttia:

  1. Onpa upeaa, että tällainen kirja on tehty. Vaikuttaa todella mielenkiintoiselta, eli laitan kirjan muistiin. Kiitos hyvästä vinkistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirja on tainnut menestyä valtavan hyvin, hienoa!

      Poista