3.1.2017

Kirjablogit ja itsenäisen Suomen 101 kirjaa!

Suomen itsenäisyyden 100-vuotisen taipaleen kunniaksi Yle nostaa näyttävästi esille Kirjojen Suomi -hankkeen. Sivut ovat avautuneet tänään 3.1. Kirjallisuustoimittajat Seppo Puttonen ja Nadja Nowak ovat valinneet 101 kirjaa, jotka edustavat suomalaista kirjallisuutta vuodesta 1917 lähtien aina tähän vuoteen saakka, yhden jokaiselta itsenäisyyden vuodelta. Kirjakokonaisuuden tarkoituksena on esitellä maatamme ennen ja nyt, ja kukin valittu kirja kertoo jotain olennaista ilmestymisvuodestaan. Kirjoihin pääsee tutustumaan täältä.

Kirjojen Suomi -hanke näkyy Ylellä ja sosiaalisessa mediassa monipuolisesti läpi vuoden. Edellä mainittujen nettisivujen lisäksi kirjojen pariin pääsee 101 radio-ohjelmassa ja 111 televisio-ohjelmassa, joissa käsitellään kyseisiä kirjoja. Ohjelmat ovat kuunneltavissa Yle Areenasta. Mukana keskustelemassa on laaja joukko suomalaisia kirjailijoita ja muita merkittäviä kulttuurihenkilöitä. Kirjojen Suomi -nettisivuilla voi käydä kokeilemassa  Kirjakonetta, joka auttaa löytämään mielekästä luettavaa kyseisestä 101 kirjan listasta. Kone ohjaa Kansalliskirjaston verkkokirjastoon, jossa kaikki kirjat ovat luettavissa.

"Luvassa on lukupiirejä, esseitä ja tarinoita merkityksellisistä kirjoista Kirjojen Suomen kummien, kirjailijoiden ja kirjabloggaajien kanssa." Kyllä, kirjabloggaajat ovat mukana hankkeessa! Me kirjabloggaajat esittelemme kunkin valitun kirjan siten, että aloitamme vuoden 2016 kirjasta ja etenemme kahden kirjan viikkotahtia taakse päin historiassa aina vuoteen 1917 saakka. Viimeiseksi esitellään ja julkistetaan vuoten 2017 kirja. Blogitekstit julkaistaan blogeissa ja Ylen verkkosivustolla yle.fi/kirjojensuomi samaan aikaan yllä mainittujen radio- ja televisio-ohjelmien kanssa. Näin kukin kirja pääsee vuorollaan vahvasti esille. Eri kirjablogien uusimpia juttuja voit seurata vaikkapa yhteisen blogisivun kotimaisetkirjablogit avulla.

Kirja hyllyssä sai kirja-arvonnassa mieluisan kirjan: helmikuun 7. päivä blogissa julkaistaan postaus Sofi Oksasen teoksesta Puhdistus. Kyseessä on vuotta 2008 edustava kirja. Millaisia muut teokset sitten ovat? Listalle mahtuu toki paljon kotimaisen kirjallisuuden vahvoja nimiä, niitä arvostettuja klassikkoja, joita moni on jo lukenut. Mutta listalla on myös ilahduttavan paljon nimiä, jotka ovat painuneet unholaan tai jääneet muuten vähälle huomiolle aikoinaan. Kattaus on monipuolinen: on perusproosaa, jännitystä, lasten- ja nuortenkirjoja, scifiä, runoutta ja näytelmiä. Itse olen lukenut listalta vain kymmenen teosta, joten nyt onkin hyvä tilaisuus lukea lisää! Poimin kultakin vuosikymmeneltä kirjan, jota en ole lukenut ja joka minua erityisesti kiinnostaa:
  • Elina Hirvonen: Kun aika loppuu (2015)
  • Leena Krohn: Mehiläispaviljonki (2006)
  • Olli Jalonen: Isäksi ja tyttäreksi (1990)
  • Eeva Kilpi: Animalia (1987)
  • Heikki Turunen: Simpauttaja (1973)
  • Tytti Parras: Jojo (1968)
  • Aino Räsänen: Näkemiin, Helena (1953)
  • Elvi Sinervo: Vuorelle nousu (1948)
  • Martti Laine: Kuilu (1937)
  • Edith Södergran: Maa, jota ei ole (1925)
  • Frans Emil Sillanpää: Hurskas kurjuus (1919)

4 kommenttia:

  1. Lista on tosiaan täynnä mielenkiintoisia kirjoja. Löysin siltä useammankin itselleni ihan tuntemattoman nimen.

    VastaaPoista
  2. Itsekin juuri kirjoitin itselleni kirjastoreissuja varten ylös niitä kirjoja, jotka kiinnostavat. Paljon oli ihan tuntemattomiakin, kuten tuo Tytti Parras, jonka myös minä toivoisin lukevani. Tuo Elina Hirvosen kirja on hieno ja mieleenjäävä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luen juuri Elina Hirvosen esikoista! Hyvä tämäkin :)

      Poista