8.5.2017

Mikko Kamula: Ikimetsien sydänmailla

Mikko Kamula. 2017. Ikimetsien sydänmailla. Gummerus. 680 sivua.

Huh huh, kylläpäs se kesti. Harvoin olen näin kauan viettänyt yhden romaanin parissa. Syytän siitä etupäässä hienoista lukujumia ja muita asioita, jotka ovat vieneet kaiken energian iltaisin viime viikkoina. Mutta olipa tuo kirjakin vaan melko paksu ja perusteellinen!

Kun kevään kirjakatalogeissa komeili kirja, jonka mainostekstistä löytyivät sanat mytologia, unohtuneet jumalat, myytit, kulttuurintutkimus ja 1400-luvun Savo, varasin kirjan kirjastosta saman tien. Pari kuukautta sitä piti odottaa, ja melkeinpä kuukauden sitten lukea. Ikimetsän sydänmailla on kaikkea mitä luvattiin, runsas ja yksityiskohtainen alku kuusiosaiselle saagalle, jonka tapahtumat sijoittuvat syvälle Savon metsiin, seuduille, joilla keskiajalla kohosi vain muutama savu ja jonka riistaa metsästivät savolaisten lisäksi väistyvät lappalaiset ja sotaisat karjalalaiset.

Juko Rautaparta perheineen on muuttanut Juvalta pohjoiseen välttääkseen veronmaksun ja aloittaakseen alusta uuden puolison kanssa. Elämä metsien keskellä on työntäyteistä, on metsästystä, kalastusta, karjanhoitoa ja lähiympäristön haltiat, joiden kanssa kannattaa pysytellä väleissä. Vuodenkierto sanelee elämää ja ravinnonsaantia. Kristinusko on jo saapunut Savoon, mutta Jukon perheessä vanha metsäusko on vielä voimissaan. Karhu on pyhä kuningas, jota kunnioitetaan ja pelätään. Suuren eläimen kaataminen on uroteko, mutta peijaisissa kontiota on syytä muistella sen ansaitsemalla arvolla. Uhrilehdossa vieraillaan säännöllisesti ja pyritään yhteyteen vasta kuolleiden kanssa. Alueen arvostetuin hahmo on Yörnin äijä, tietäjä, joka tuntee loitsut ja pystyy suojelemaan ja parantamaan rohdoillaan ja taikakaluillaan. Talon ylisillä asuu vanha Mökkö, talon oma haltija, joka pitää huolta läheisistään.

Jukon kymmenvuotias poika Tenho on kaikesta tästä kauhean kiinnostunut ja ajan myötä on käynyt selväksi, että hänellä on lahjoja kuulla ja tuntea asioita, joita kaikki eivät havaitse. Isosisko Varpu sen sijaan haaveilee, että pääsisi tapaamaan useammin ikäisiään nuoria, heitä kun on Haukiveden rannoilla niin kamalan vähän. Varpu ja 17-vuotias Heiska pääsevätkin onnekseen isänsä mukana Ukon vakkajuhlille, hurjaan kesätapahtumaan, jossa tietäjän siunaama kalja herättää himot ja uteliaisuuden. Ennen kesäjuhlia on kuitenkin ankara ja luminen talvi, pitkät hiihtomatkat ja maahiset, jotka pelastavat retkeläisiä metsänpeitosta. Koettelemuksilta tuntuvat myös pienen siskon kummittelu läheisellä saarella, lappalaisen lähettämä kirous ja kiero neljännesmies, jonka veronkeruu ei tunne mitään rajoja.

Tässä vain pientä ensimakua, sillä Ikimetsien sydänmailla tarjoaa aimo annoksen seikkailua, perinteitä, uskomuksia ja tarinoita, jotka kai vielä edelleenkin elävät meidän nykysuomalaisten muistoissa ja veressä, mutta lähes unohtuneina. Kamulan urakka on varsin kunnianhimoinen, mutta kansanperinteen tutkijalta se varmasti luonnistuu. En kuitenkaan ole ihan varma, jatkanko Metsän kansa -sarjan parissa, sillä vaikka teos on täynnä mielenkiintoisia asioita, oli se myös paikoin melko puuduttavaa luettavaa. Liika seikkaperäisyys ja vanhojen tapojen jatkuva esittely, selittäminen lukijalle, teki lukemisesta hieman kömpelöä. Toki ymmärrän sen, että 1400-luvun suomalaisten arki koostuu lukuisista tavoista, joita itse en enää osaa enkä edes ymmärrä, mutta niiden perusteellinen kuvaileminen vei muuten mukaansatempaavalta tarinalta välillä puhdin pois.

Olen kuitenkin iloinen, että luin tämän järkäleen! Kamulan idea on hirveän hieno ja uskon että Rautaparran perheestä ja heidän asuinympäristöstään riittää kerrottavaa vielä viiden niteen verran. Kuittaan tällä Helmetin haastekohdan 13: Kirja kertoo "sinusta", sillä olenhan puoliksi savolainen :D Kirjan ovat lukeneet myös mm. Kirsi, Amma, Mari A. ja Arja.

11 kommenttia:

  1. Melkoinen urakka, joka kuulostaa kyllä erittäin kiinnostavalta. Täytynee tarttua tähän, sillä aineksista ei ole moitittavaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä tähän kannattaa tarttua, ihan jo kulttuurihistoriallisista syistä!

      Poista
  2. Luin tämän myös ja odottelen jatkoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saapa nähdä jaksanko lisää, ehkä pienen tauon jälkeen. Etenkin nuorten elämä jäi kutkuttavasti vielä auki.

      Poista
  3. Tämä on kirjaston varauslistalla ja odotan sitä kovasti. Ihana historiakirja :)
    Kiitos kivasta esittelystä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Mai! Tämä on kansatieteellinen helmi.

      Poista
  4. Tämä oli ihan helppolukuinen ja luinkin yllättävän nopeasti. Pidin kyllä, hyvin oli henkilöhahmot tehty (ehkä vähän ihmettelin heidän moderniuttaan) mutta en tiedä onko tarina niin imuunsa ottava että lukisin jatkoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samaa mietin, mutta olen iloinen että Kamula on ryhtynyt tällaiseen urakkaan.

      Poista
  5. Olen samaa mieltä siitä, että kirjassa on hetkittäin liikaakin vanhojen tapojen selittämistä, lukija ymmärtäisi kyllä helpomallakin. Mutta kokonaisuudessaan kiinnostava ja kiehtova romaani, joka vei mukanaan.

    VastaaPoista
  6. Kirja tempaisi mukaansa niin, että olisin lukenut sen yhdeltä istumalta, jos se olisi ollut muiden tehtävien puolesta mahdollista. Odotan innolla jatkoa jännittävälle tarinalle.

    VastaaPoista
  7. Kirja tempaisi mukaansa niin, että olisin lukenut sen yhdeltä istumalta, jos se olisi ollut muiden tehtävien puolesta mahdollista. Odotan innolla jatkoa jännittävälle tarinalle.

    VastaaPoista