25.10.2023

Kirjamessuilla Helsingissä

Tämä on päivittyvä postaus Helsingin kirjamessuilta. Ensimmäistä kertaa yritän viettää siellä kaikki neljä päivää - tai ainakin sen minkä jaksan! 

Alla suunnitelmani. Listaan kiinnostavimmat haastattelut ja keskustelut - katsotaan mitä niistä käyn oikeasti kuuntelemassa, sillä aion toki myös tavata ystäviä, syödä ja shoppailla. Muokkaan kutakin päivää illalla sen mukaan mitä oikeasti tein.

Torstaina 26.10.

11.30    Sara Al Husainin uutuusromaani Huono tyttö on jo joululahjalistalla! - En tietenkään ehtinyt junalta tähän. Ihan epärealistinen haave.

12.00    VALTA - Identiteetit: Keiden äänet kuuluvat suomalaisessa kirjallisuudessa? - Kun saavuin messuille, olin valtavan nälkäinen, joten kävin ensiksi syömässä!

12.30    Riikka Sandbergin romaani Ørja on samoin lukulistallani. - Tämän kuuntelin ihan oikeasti. Mielenkiintoinen esikoisromaani, johon kirjailija on saanut inspiraatiota pienestä kotikaupungistaan, matkaltaan Norjaan sekä isoisänsä veneenveistoammatista. Kirja on pitkälti naisten tarinaa ja sen päähenkilö Iisa vaikuttaa piristävällä tavalla erilaiselta. Teoksessa on ystävyyttä, sodan varjoja, jäätikön romahtaminen, ulkopuolisuutta sekä nauhoituksia, joita Iisa lukee kuolleelle äidilleen.

Otavan edustaja haastattelee Riikka Sandbergia

13.30     Anna-Leena Härkösen haastattelu romaanista Huomenna hän ei tule ei ollut alkuperäisellä listallani, mutta koska halusin jotain kuunnella, suuntasin Senaatintori-lavalle. Härköstä on hauska kuunnella, hän on humoristinen, ronski ja suorasanainen. Teoksessa kuusikymppinen Elsa jää yksin ja alkaa etsiä itseään, muun muassa rahalla ostetun seksin avulla. Asetelma sivuun jääneen Elsan ja häntä ympäröivien dominoivien miesten välillä on mielenkiintoinen ja tärkeä nostaa esille.

Haastattelussa Anna-Leena Härkönen

14.00    Heti perään haastateltiin Minna Lindbergiä romaanista Sävelsinkö? Lindgren on musiikin asiantuntija, mikä näkyy romaanin päähenkilöiden osaamisessa. Vanhus ja nuori tutkija tapaavat, heidän välillään on alkuun kömpelyyttä, mutta yhteys löytyy. Vanhuksella on alkava muistisairaus - teema, jota Lindgren on aikaisemmin tutkinut, ja tämä teos onkin osa rahoitettua tutkimushanketta. Romaani ottaa kantaa myös humanististen alojen alasajoon ja mahdolliseen kuolemaan!

Haastattelussa Minna Lindgren.

16.30    Iida Turpeisen esikoisromaani Elolliset on kerännyt paljon kehuja ja sekin on varausjonossa.- Tätä en jäänyt enää odottamaan, vaan lähdin kirjautumaan hotellihuoneeseeni, jotta ehdin illaksi kyläreissulle.

Perjantaina 27.10.

Perjantain ohjelmassa on paljon mielenkiintoista kuunneltavaa, mutta tiedän jo, että iltapäivästä eteenpäin en näihin pääse. Tapaan kirjaystäviä ja menen illaksi keskustaan syömään. 

11.00    Lari Karjula: Ymmärrä uupunutta, johda uuvuttamatta - Olemme keskustelleet ystäväni kanssa paljon työuupumisesta ja johtamisesta, joten tämä tuntui tärkeältä. Teosta ei ole kirjoitettu uupuneelta uupuneelle, vaan oppaaksi esihenkilöille ja avuksi asian ymmärtämiseksi. Lyhyestä esityksestä jäi pari hyvää pointtia mieleen, kuten työntekijöiden tuntemisen merkitys ja erilaisten tarpeiden tunnistamisen merkitys. Karjula kertoi keskustelleensa aiheesta yritysjohtajien kanssa, mutta toivon hänen keskustelevan myös julkisen sektorin esihenkilöiden, kuten rehtoreiden ja koulutuspäälliköiden kanssa.

Kuvassa Lari Karjula ja kuva hänen teoksestaan.
 

11.30    Suurteoksia II - Minulla on ensimmäinenkin osa vielä lukematta, mutta olipa kiva päätyä kuuntelemaan Saara Turusta, joka on toinen kirjan toimittaneista, sekä E.L. Karhua, joka on yksi kirjoittajista. Teoksessa siis joukko kirjailijoita kertoo heihin vaikutuksen tehneistä, rakkaista tai muuten tärkeistä teksteistä. Tällaisista teoksista saa varmasti vinkkejä harvinaisemmistakin teksteistä ja näkökulmista. 

Kuvassa Petra Maisonen haastattelee E.L. Karhua ja Saara Turusta.

12.00    VALTA - Presidenttiehdokkaat: Miten kirjallisuus on rakentanut polkuani valtaan? - Tämäpä olikin kiehtova ja jotenkin mieltä ylentävä ohjelmanumero. Ehdokkaat olivat saaneet tehtäväksi valita kaksi kirjaa, ensimmäisen siitä, mitä he ovat oppineet vallasta ja toisen varoittavana esimerkkinä vallasta. Ehdokkaiden puheenvuoroista tuli tunne, että valtaosalla heistä on laaja kirjallinen sivistys ja he lukevat monipuolisesti. Tunnelma oli rento eikä ehdokkaiden tarvinnut väitellä, kuten vaalitenteissä. Lisää tällaisia vaaliohjelmia!

 

Kuvassa Ville Blåfield ja kahdeksan presidenttiehdokasta.

13.00    Tiina Laitila Kälvemarkin romaanit täytyy aina lukea, olen ihan fani! Hänen uutuusteoksensa Pimeän ja valon sonaatit kertoo vaikeista kokemuksista, valinnoista, erikoisesta ystävyydestä ja musiikista. Se sijoittuu pienelle pohjoispohjalaisella paikkakunnalle, joka muistuttaa kirjailijan kotikuntaa Kärsämäkeä, jossa minun mummulani sijaitsi, ja olen ymmärtänyt, että kirjailijan äiti ja tätini olisivat olleet ystäviä lapsena. Ihana löytää suosikkikirjailijasta tällaisia yhteyksiä!

WSOYn edustaja haastattelee Tiina Laitila Kälvemarkia.

14.00    Janne Saarikiven Hankalat sanat kiinnostaa kieli-ihmistä, kuten muutkin hänen teoksensa. - Saarikiven tämänkertainen esitys jätti erään asian kuitenkin hiertämään hampaankoloon, mikä valitettavasti saattaa vaikuttaa lukukokemukseeni. Aion silti lukea kirjan, mutta en enää taida toivoa sitä joululahjaksi. Olen kuitenkin varma, että hänen sekä etymologinen osaamisensa että pohdintansa sanoista on edelleen yhtä kiehtovaa kuin ennenkin.

HS:n toimittaja Mikko-Pekka Heikkinen haastattelee Janne Saarikiveä.
 

Saarikiven jälkeen tapasin ystäviäni. Kävimme kuohareilla ja kiertelimme messujen kirjaosastoilla muutaman tunnin. Viiden maissa lähdin kaupungille illanviettoon, joten alla olevat ohjelmanumerot jäivät välistä.

15.00    Rosa Liksom ja Väylällä Suomesta Ruotsiin: suomalaisesta kirjallisuudesta Ruotsissa.

15.30    Jenna Kostetin Kuuden Katariinan jäljillä odottaa kirjaston varausjonossa.

17.30    Satu Rämö kertoo sarjansa toisesta osasta Rósa ja Björk.

18.00    Yannick Lahden ja Matti Mörttisen Populismin anatomia oli lukupiirimme kirjana keväällä.

18.00    Pirkko Saision elämäkerta Sopimaton olisi myös kiinnostava.

18.30    Tuomas Aitonurmen esseekokoelma Ruumiin ylittävä ääni on luettu mutta vielä postaamatta.

Lauantaina 28.10.

Lauantaina ei pitäisi olla mitään sosiaalisia esteitä listani toteuttamiseksi. > Eikä ollutkaan. Ihan kaikkia näistä en käynyt kuuntelemassa, vaan jotain muuta tuli tilalle.

11.30    Tietokirjailijapalkintojen jako 23. kerran. - Täällä kävin, mutta palkintojen saajat täytyy kyllä luntata netistä, en nimittäin tehnyt muistiinpanoja. Onnea kuitenkin voittajille ja mielenkiintoisille teoksille!

12.00    VALTA - Kustantajat, kirjailijat, kriitikot: Kuka käyttää valtaa kirjallisuudessa? - Todella mielenkiintoinen keskustelu, jossa tuli esille muun muassa aiheen valinta, yleisön toiveet ja vaatimukset, kirjailijan valta, toimeentulo, kulttuurin arvostus ylipäätään sekä kritiikin vastaanottaminen, toki myös kritiikin kirjoittaminen. Mukana keskustelussa ja kuvassa kirjailijat Vilja-Tuulia Huotarinen, Ville Hytönen ja Saara Turunen, kriitikko Vesa Rantama sekä haastattelija Salla Vuorikoski.


12.30    Alex Schulmanin haastattelu ruotsiksi olisi kiehtovaa kuunnella. - Yritin mutta en pysynyt perässä. Onneksi sain kaksikin uutta tilaisuutta, joista alla lisää.

13.00    BookBeat palkitsee vuoden kotimaisen tulokkaan ja vuoden dekkarin. - Onnea uudelle tulokkaalle Sara Al-Hussainille, jonka esikoisteos Tuhma tyttö on ollut melkoinen sensaatio ainakin BookBeatin mittausten perusteella. Kirjailijanalku oli itsekin hieman päästään pyörällä kaiken tämän suosion keskellä. Vuoden dekkaripalkinto meni jo toistamiseen Koskisen isälle Seppo Jokiselle, onnea!

Sara Al Husaini saa palkinnon Anni Ihamäeltä.

13.30    Luin juuri tänään Hesarista Sirpa Kähkösen haastattelun taustoista romaaniin 36 uurnaa. - Koskettava haastattelu äidistä ja tyttärestä, suvusta, onnettomuudesta, väärinymmärtämisestä, päiväkirjasta ja kirjailijan saavuttamasta mielenrauhasta. Teos on Kähkösen romaaneista autofiktiivisin, omaelämäkerrallisin ja selvästikin osa hänen surutyötään äidin kuoleman jälkeen.

HS:n Arla Kanerva haastattelee Sirpa Kähköstä.

14.30    Utopiat ja dystopiat: Millaisia asioita kirjallisuudella voidaan tavoitella? - Kirjailijat Siiri Enoranta ja Jani Saxell vastasivat kysymyksiin. He totesivat mm. etteivät dystopia ja utopia ole ihan selvärajaisia vaan teoksessa voi hyvin olla molempia, kuten Enorannan Maailmantyttärissä. Genre vastaa usein pelkoon, toiveisiin ja on tapa käsitellä tulevaisuusahdistusta. Haastattelija Antti Leikas toi mielenkiintoisella tavalla mukaan myös Raamatun. Maailmantyttäret menee minulla lukulistalle.

15.00    Alex Schulmania haastatellaan toisenkin kerran herkästä romaanista Kiirehdi rakkain. - No nyt ymmärsin paremmin, kun haastattelu oli englanniksi. Tässä keskustelussa keskiössä oli Schulmanin suomalaistaustainen isä, josta kirjakin kertoo. Alex kertoi suhteestaan suomalaisuuteen ja oli esimerkeissään hyvin hauska. Hän kertoi miten herkkien ja tunnelmaltaan melankolisten romaanien ajavana voimana on kipu, jota hän kirjoittaessaan työstää. Myöhemmin kuuntelin Schulmania ja Baba Lybeckiä myös kirjakaupan haastattelunurkkauksessa, jossa keskusteltiin kirjoittamisesta enemmänkin. Odotan jo kovasti uutta teosta!


Baba Lybeck sai haastatella ihanaa Alex Schulmania päivän aikana kolme kertaa.

15.30    Kjell Westön romaani Molly & Henry on ollut syksyn tapaus, kuten hänen romaanit yleensäkin. - Tämän aikana tein sitten kuitenkin jotain muuta, joten Westö jäi väliin.

16.00    Tuluston & Kylmälän lukupiirissä Laura Gustafssonin vaikuttava Mikään ei todella katoa. - Anna Tulusto haastatteli Gustafssonia ja mukana keskustelussa oli lukija Heli Katainen. Aiheena oli tietysti eläimet ja ihmisen suhde muunlajisiin tovereihin. Romaanin Epikuros-niminen koira oli tehnyt vaikutuksen lukijoihin ja avannut silmiä jollekin uudelle. Mielenkiintoinen oli myös kunkin näkemys kirjan nimestä: viittaako se tuotantoeläimiin, ihmisen toimintaan vai rakkauteen?

Laura Gustafssonin kirjasta keskustelivat Anna Tulusto ja Heli Katainen.

16.30    Keskustelu kirjagramin merkityksestä kirjailijoille. - Kävikin niin, että menin tämän sijaan kuuntelemaan Maija Vilkkumaata, joka on kirjoittanut elämäkertansa yhdessä kirjailija Miina Supisen kanssa. Ystävä Anna Tulusto haastatteli. Tämä oli hyvä valinta, vaikka en sitä ensialkuun ajatellut, mutta onhan Maija Vilkkumaa eräänlainen sukupolvikokemus, lasikattojen rikkoja ja esimerkki monelle naismuusikolle. Elämäkerrassa annetaan tilaa työlle eli biisien teolle, mutta mukana on myös arki, nuoruuden mahdollisuudet ja naiselle tärkeät asiat.

Tulusto tässäkin. Vieraina Maija Vilkkumaa ja Miina Supinen.

17.30    Sofi Oksanen: Samaan virtaan - Putinin sota naisia vastaan - Oksanen on niin varmaotteinen ja vakuuttava puhuja, ettei parempaa olekaan. Hän latasi tulemaan, kun aiheena oli Neuvostoliitto, Venäjä ja Putin ja heidän misogyniansa. Oksanen on itsekin venäläistrollien vihan kohde ja joutuu sietämään mm. fasistiksi nimittelyä. Ostin kirjan, sillä haluan tietää lisää aiheesta, joka kattaa usean vuosisadan aina Katariina Suuren käskyistä asti. Miksi armeijat käyttävät seksuaalista väkivaltaa aseena?

18.00    Silvia Hosseini: Kirjallisuuden kiihottava historia antiikista nykyaikaan - Piristävämpi keskustelu ja näkökulma seksiin. Hosseinilla oli hauskoja esimerkkejä niin keskiajan arabeilta kuin viktoriaanisen ajan Englannista. Seksuaalisuutta on kuvattu kautta aikojen kirjallisuudessa, mutta siihen on vaikuttanut kulloinenkin ilmapiiri, naisen asema, politiikka, suhde uskontoon... Se mikä olisi nykyään kilttiä, on saattanut jonain aikakautena olla hurjan rohkeaa ja toisin päin. Hosseinilla on ollut valinnanvaikeus ja iso työ aineiston rajaamisessa. Kulttuurihistoriallinen teos, joka olisi kiva lukea.

Arla Kanerva haastatteli myös Silvia Hosseinia.

Päätin lopettaa messutohinan osaltani tähän ja jättää sunnuntain pois ohjelmastani. Tein lopuksi hieman ostoksia, kirjoja itselleni ja lahjaksi sekä pari kaunista muistivihkoa töihin. Tunnelma oli illalla hotellihuoneessa messupäivien jälkeen erittäin tyytyväinen ja odotan innolla kaikkia uusia teoksia, joihin pääsen lähitulevaisuudessa tutustumaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti