2.10.2016

Lauantai Turun kirjamessuilla

Ensimmäinen kerta Turun kirjamessuilla oli (tietysti!) mieluisa kokemus. Niin kuin hieman ounastelin, tekemäni suunnitelma osoittautui liian tiiviiksi. Jätin parit paneelikeskustelut ohjelmastani pois, sillä muuten en olisi ehtinyt katsella kirjalaareja ja -aleja ollenkaan. Kamalaa! Samassa hallissa olivat myös viini- ja ruokamessut, joiden puolella oli myös mukava käydä piipahtamassa ja syödä jotain pientä.

No mitä sitten tein? Agricola-lavalla oli monta mielenkiintoista haastateltavaa. Jari Tervo kertoi Matriarkan synnystä, pohti siirtolaisuutta ja lähellä tapahtunutta kansanmurhaa. Hän muistutti ettei hänen julkinen narripersoonansa ole se, joka kirjoittaa kirjoja, eikä kirjailijan luoma maailma ole välttämättä sama kuin yksityishenkilön mielipiteet. Pirkko Saisio aloitti erittelemällä proosan ja draaman välisiä eroja ja sitä, miten tarve kirjoittaa vaikuttaa siihen, minkä genren valitsee. Hänen uutuusteoksessaan Mies, ja hänen asiansa jännitteet ja vastakkaisuudet syntyvät päähenkilön sisäisestä monologista. Molempien kirjailijoiden uutuksia kehuttiin heidän parhaimmikseen, minkä kirjailijat itsekin allekirjoittivat. Saapa nähdä, ovatko nämä konkarit esillä F-kuusikossa!

Seuraavaksi kuuntelin monen muun bloggaajan tapaan esikoiskirjailijoiden Minna Rytisalon ja Inkeri Markkulan haastattelut Jukola-salissa. Rytisalon Lempi on vielä lukematta, mutta odottaa jo vuoroaan hyllyssä. Teos on saanut paljon ylistäviä arvioita ja odotan innolla, että pääsen lukemaan kirjaa, joka on syntynyt nopeasti arjen keskellä. Hitaammin syntyneen Markkulan teoksen, Kaksi ihmistä minuutissa, luin vasta viikko sitten. Kirja teki minuun suuren vaikutuksen ja oli hienoa saada vaihtaa kirjailijan kanssa muutama sana.

Fiore-lavalla esiintyneet Matti Rönkä ja Outi Pakkanen paljastivat omien dekkareidensa syntyprosesseja: mistä ideat saavat alkunsa, miten muistiinpanoja tehdään, miten maailman lähtee hahmottumaan ja mikä kirjoitusprosessissa on työläintä. Iltapäivän lopuksi palasin Agricola-lavalle, jossa Juha Itkonen vastasi kysymyksiin kirjojensa Anna minun rakastaa enemmän  ja uuden Palatkaa perhoset yhteisestä maailmasta. Sen jälkeen Eppu Nuotio ja Pirkko Soininen kertoivat rakkaudestaan Pariisiin ja Ruissaloon sekä siitä, miten kirjemuotoinen Nainen parvekkeella lähti muotoutumaan jännitysromaaniksi. Viimeinen haastattelu, jonka jaksoin kuunnella, esitteli Antti Tuomaisen Mies, joka kuoli. Uusia värejä ja tyyliä kokeilleen noir-kirjailijan tuoretta jännäriä on kehuttu kovasti. Onneksi sekin löytyy jo hyllystäni!


Tietysti päivään mahtui myös hieman shoppailua. Voi miten vaikeaa olikaan ohittaa kaikki ne lukuisat kirjat. Pidin itseni hienosti kurissa ja mukaani lähti vain viisi teosta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti