18.12.2017

Kirjavuosi 2017

Vaikka vuotta 2017 on vielä hieman jäljellä, nyt on hyvä hetki tehdä koontia siitä, mitä tuli luettua. Vuoden alussa - kuten aina - olin kauhean kunnianhimoinen ja lähdin mukaan Seinäjoen kaupunginkirjaston haasteeseen lukea sata kirjaa Suomen 100-vuotissynttäreihin mennessä. Tahti oli oikea vielä kesällä, mutta syksyllä väsyin ja niinpä saldo jäi reilusti alle sadan, seitsemäänkymmeneen neljään. Ihan hyvä sinänsä, eihän toki ole kiva jos lukemisesta tulee suorittamista. Pari kirjaa ehtinen lukea vielä tälle vuodelle, mutta tämä taitaa olla minulle sopiva määrä.

Muista haasteista Helmetin 50 kohtaa sain täyteen jo kesällä (aina yhtä kivaa, odotan jo seuraavaa!). Keväällä osallistuin novellien lukemiseen, Muuttoliikkeessä-haasteeseen listasin peräti kymmenen teosta, mutta Kukko kainalossa keräsi vain kolme kaakkoisaasialaista kirjaa (jos saan sen kolmannen luettua ennen vuodenvaihdetta!). Heti alkuvuodesta sain kunnian kirjoittaa Sofi Oksasen Puhdistuksesta Ylen Kirjojen Suomi -hankkeeseen, jossa kirjabloggarit olivat näkyvästi mukana.

Millaisia kirjoja luin? 74 kirjasta valtaosa on naisten kirjoittamia (45) ja samoin yli puolet on kotimaisia (44). Suurin osa kirjoista on romaaneja, joihin mahtuu pari taiteilijasta kertovaa elämänkertatyyppistä romaania sekä peräti 20 jännitystä sisältävää kirjaa. Osa niistä perinteisiä dekkareita, mutta muunlaistakin jännitystä löytyi. Novellikokoelmia listassa on neljä; niiden lisäksi luin pari yksittäistä novellia muista kokoelmista. Tietokirjoja luin vain yhden. Tämä on jatkuva henkilökohtainen haasteeni, jota en siis kyennyt kohentamaan tänäkään vuonna. Poissaolollaan loistavat myös vaikkapa sarjakuvateokset, joita minun oli tarkoitus myös lukea. Jos jännityksen lisäksi joku teema näkyy selvästi, se on sodat ja vainot, joita löytyy noin kymmenestä teoksesta. Sodat aiheuttivat valitettavasti jo loppukeväästä niin pahaa oloa, että pidin muutaman kuukauden tauon, kunnes syksyn alkaessa uskalsin taas palata niiden pariin,  Suomi100-huuman kannustamana.

Kirjailijoista viisi toistuu listassani tänä vuonna kaksi kertaa. He ovat Elina Hirvonen, Sadie Jones, Fred Vargas, Ian McEwan ja Anneli Kanto. Ihan huikeita kirjoittajia kaikki! Parhaimpien teosten valinta on aina vaikeaa, mutta päätin silti nostaa muutaman teoksen muiden yläpuolelle. Näitä kahdeksaa ylistän:
Vuoden vaihtuessa jatkan paria haastetta: teemana vuoden 1918 tapahtumat sekä taiteilijat romaaneissa. Osallistun luonnollisesti uuteen Helmet-haasteeseen (kai sellainen tulee taas?!) ja epäilemättä tartun johonkin muuhunkin ja totean vuoden päästä, että vaikeaksi meni :D

Leppoisaa ja kirjallista joulua sekä onnellisia lukuhetkiä vuodelle 2018! ♥

8 kommenttia:

 1. Sinulla on ollut kiva lukuvuosi <3 Tykkään listallassi olevasta Ahavan kirjasta, samoin Teräksen Jäljet teoksesta. laitila -Kälvemarkin Seitsemäs kevät on todella upeaa tekstiä. Stridsbergin ja Doerrin teokset ovat upeita lukuelämyksiä suorastaan. Hienoa, että sait luettavaksi Puhdistuksen.
  Minä tunnen itseni lukijana, enkä siksi halunnut osallistua 100 suomalaisen kirjan lukemiseen. Olisi ollut liikaa paineita.

  Hyvää jouluviikkoa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, päätin syksyn alkaessa etten ota paineita sadan kirjan kanssa ja niinpä se jäi. Hyvää joulua sullekin!

   Poista
 2. Hieno kirjavuosi tosiaan! Minullakin on ollut ongelmia tietokirjojen kanssa, tänä vuonna olen muistaakseni lukenut kaksi, vaikka paljon kiinnostavia aiheita ja kirjoja olisi tarjolla. Pitäisi ehdottomasti skarpata tämän kanssa! Tuota Helmetin haastetta odotan nyt innoissani, en ole koskaan aiemmin tehnyt sitä, mutta nyt ajattelin vihdoin kokeilla ja toivottavasti onnistuakin

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helmetit on olleet tosi kivoja, mulla oli nyt kolmas vuosi. Onnistut varmasti!

   Poista
 3. Mukavaa, että osallistuit Muuttoliikkeessä-haasteeseen hienolla panostuksella. Tutustun koosteeseesi paremmin lähempänä vuodenvaihdetta. Kukko kainalossahan jatkuu muuten tammikuun lopulle, jos vielä olisi jokin kirja mielessä... ;) Uutta Helmet-haastetta odottelen minäkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, huomasin saman, saan aikaa kukkoilla vielä :)

   Poista
 4. Mahtava kirjavuosihan Sinulla on takana! Huomasin, että parhaiden kirjojen listaltasi olen lukenut vain kolme kirjaa - sain siis muistutuksen noista hyvistä kirjoista. Lukemisemme näyttävät siinä mielessä profiileiltaan samankaltaisilta, että kotimaista ja naisten kirjoittamaa kirjallisuutta on suurin osa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Blogiharrastuksesta on kovasti iloa ja haasteet tuovat siihen oman säpinänsä. Loppuvuodesta tahti hiipui mutta eipä sitä kannata surra :)

   Poista