11.1.2016

George Saunders: Joulukuun kymmenes

George Saunders. 2013. Englanninkielinen alkuteos Tenth of December. Siltala. 2015. Joulukuun kymmenes. Suomentanut Markku Päkkilä. 229 sivua.

Kymmenestä novellista koostuva Joulukuun kymmenes on ensimmäinen Saundersin suomennettu teos. Blogiarviot kirjasta kiinnittivät huomioni loppusyksystä, kunnes viime viikolla muistin tarttua toimeen. Kovin vähäinen ei ole Hesarinkaan arvio: "parasta, mitä Yhdysvaltain kirjallisuus tarjoaa juuri nyt" (Jukka Petäjä 14.6.2015). 

Voin sanoa, etten pettynyt, ehen. Novellit upposivat heti ensimmäisiltä sivuilta lähtien. Saundersin piristävän erilainen ote (amerikkalaisen) ihmisen sisimpään tekee selvää jälkeä, häpeilemättä. Novellit ovat kuin kohtauksia keskeltä elämää, joihin törmää varoittamatta. Ne ovat suorasukaisia, sanavalmiita ja nasevia. Niissä ei ole mitään ylimääräistä ja lukijan on oltava tarkkana, sillä mikä tahansa sana tai lause saattaa nyrjäyttää lukijan reitiltä jota tämä kuvitteli taivaltavansa.

Novellien kertojat ja kohteet ovat inhimillisyydessään ja tavallisuudessaan rujoja, raakalaisia, paljaan rehellisiä tyyppejä, joita ei voi niputtaa yhteen luokkaan, maailmaan eikä aikaan. Satiirisuus ja suoruus aiheuttaa hymyä ja pyrskähdyksiä, mutta vakavien(kaan) aiheiden keskellä huumori ei ole missään nimessä itsetarkoitus, pikemminkin seuraus. Moraalittomuus, työttömyys, syrjäytyminen, epäonnistuminen, tai ylempi keskiluokka, tekniikka - mikä tahansa saattaa saada kyytiä.

Entäs Saundersin kerronta sitten? Tekee mieli sanoa, että rajoja saisivat rikkoa muutkin, mutta sittenhän kävisi niin että siitä tulisi normaalia. Ja tässä on jotain ihanan epänormaalia. Lauseissa yhdistellään surutta yllättäviä aineksia eikä säännöillä ole väliä. Ja silti teksti on niin uskomattoman luontevaa ja luonnollista!

Novellit hengästyttävät. Niille on kuitenkin hyvä antaa aikaa eikä lukea kaikkia kerralla vaikka kuinka tekisi mieli. Hyvää kannattaa vähän pureskella ja jättää se hautumaan. Ja lukea sitten vaikka uudestaan.

Kokoelmaa on ihasteltu myös blogeissa Reader, why did I marry him?, Eniten minua kiinnostaa tie, Ihminen välissä, Tuijata. Kulttuuripohdintoja., sekä Kannesta kanteen.

3 kommenttia:

  1. Ooh, hienoa että tykkäsit! Tässä on todellakin paljon pureskeltavaa ja koettavaa. Kertakaikkisen hieno kokoelma.

    VastaaPoista
  2. Tämä ON PAKKO lukea! Kiitos vakuuttavasta arviosta, Kaisa! <3 Blogisavut syntyvät yleensä aiheesta, ja niin taitaa olla tämänkin kirjan kohdalla. Sattuu olemaan melkoinen novelli-into päällä kaiken lisäksi.

    VastaaPoista
  3. Ihanaa lukea tästä niin paljon kehuja! Ei yhtään pelota alkaa lukea tätä itse vaan aivan päinvastoin :D

    VastaaPoista