29.2.2020

Shari Lapena: Vieras talossa

Shari Lapena 2017. A Stranger in the House. Suomentanut Antti Saarilahti. Otava 2018. Luin e-kirjan BookBeatista. Kuva kustantajan.

Kuten Lapenan aikaisemmassa jännärissä Hyvä naapuri, tässäkin teoksessa rooliin arvaamattomaan nousee naapuri. Eletään rauhallisessa lähiössä, jossa Karen Krupp on vihdoinkin löytänyt onnen ja turvallisen parisuhteen. Karen herää kuitenkin auto-onnettomuuden jälkeen muistinsa menettäneenä. Pian poliisit löytävät ruumiin samalta alueelta ja tutkimukset kohdistuvat Kareniin. Miksi nainen lähti kotoaan tiskihanskoissa ilman lompakkoa ja kännykkää? Miksi aina hyvin säntillistä elämää viettänyt ihminen ajaa yhtäkkiä niin holtittomasti?

Karen on ystävystynyt naapurinsa kanssa. Brigidillä on ollut omat haasteensa elämässä ja hänellä on aikaa neuloa lempipaikallaan naapurustoon antavan ikkunan edessä. Siitä hän näkee paljon, mutta onko hänestä kertomaan mitä Karenin ja tämän aviomiehen Tomin elämässä on tapahtunut? Kuka heidän talossaan on kulkenut, siirrellyt tavaroita ja jättänyt sormenjälkiä?

Jos oikein muistan, Hyvä naapuri oli tiheätunnelmaisempi ja kirjallisesti hieman tasokkaampi teos kuin Vieras talossa. Ei siinä, etteikö tämäkin olisi imaissut mukaansa, mutta monet varmasti yllätyksiksi tarkoitetut yksityiskohdat ja teemat oli aika helppo arvata ja päätellä jo kirjan puolessa välissä. Jännitystäkään ei ollut kirjaksi, jonka pitäisi kai kuulua kategoriaan psykologinen jännäri. Sopivaksi kirjaksi tämän teki ajankohta: lentomatka Espanjaan. Juuri sopivaa luettavaa, kun pitää tappaa aikaa, muttei ole mahdollisuutta keskittyä kunnolla.

Periaatteessa kirjan teemoissa oli paljonkin mielenkiintoista. Tavallisen ihmisen menneisyyden penkominen, puolison salaisuuksien paljastuminen, motiivit pakenemiseen ja ymmärrys niitä kohtaan. Loppuratkaisu oli kuitenkin oikeuden näkökulmasta yllättävän vaisu ja pieni pettymys. Samoin kuin ihan viimeisten sivun käänne. Jotenkin tuli mieleen, että oliko tämän kirjan viimeistelyyn panostettu tarpeeksi paljon?

Muissa blogeissa: Luetut, Kirjat kertovat ja Kirjarouvan elämää. Haasteet: Helmetissä käytän tämän todennäköisesti kohtaan 47. - 48. joissa etsitään kahta nimiltään samankaltaista kirjaa. PopSugar Reading Challenge: A book with the same name as a movie but is unrelated to it. Löysin siis hakusanoilla Googlesta ranskalaisen Vieras talossa -nimisen elokuvan vuodelta 2012.

2 kommenttia:

  1. Onkohan kirjailijalla jotain naapuri-traumoja, kun valitsee dekkareihinsa tämmöisiä naapuripitoisia juonia. :D En ole lukenut Lapenalta vielä mitään, mutta kyllä tämä aivan kelvolliselta kuulostaa. Ja kiva, että sain tästä hyvin vinkin tuohon POPSUGAR-haasteen tosi vaikean oloiseen kohtaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoa, että löysit siihen kelvollisen ehdokkaan :)

      Poista