23.7.2016

Naistenviikko: Brooklyn - elokuva ja kirja

Nostan esille viime vuoden huhtikuussa postaamani teoksen, ihanan Colm Tóibínin Brooklynin, sillä kävimme eilen katsomassa kirjasta tehdyn elokuvan Tampereen elokuvakeskus Niagarassa. Sekin sopii hyvin naistenviikon teemaan. Päähenkilö, nuori Eilis, lähtee paremman elämän toivossa kotoaan Irlannista kohti Brooklynia, kuten niin moni muukin nuori aikuinen 1950-luvulla ja ennen sitä.

Totesimme molemmat, että John Crowleyn ohjaama elokuvaversio oli hyvin toteutettu. Tietenkään elokuvaan ei mahdu niin paljon kuin kirjaan ja esimerkiksi kirjan alkua, Eilisin perheen elämää Irlannissa, oli mahtunut mukaan hyvin niukasti. Silti muuton syy tuli hyvin esille.

Elokuva tuntui surullisemmalta kuin kirja. Koin elokuvateatterissa Eilisin koti-ikävän ja myöhemmin hänen surunsa siskon menettämisestä voimakkaammin kuin lukiessani kirjaa. Tosin kirjapostaukseen olen kirjoittanut: Eilisin mukana tunteet ovat pinnalla läpi teoksen eikä kirjaa ole helppo laskea käsistään. Muutenkin elokuvassa olivat esillä tarinalle keskeiset seikat, kuten nuoren naisen epävarmuus uudessa maailmassa, naisten väliset suhteet asuntolassa ja ahkeruuden merkitys.

Maahanmuuton syyt ja seuraukset, nuoren naisen asema yhteiskunnassa - kaikki olennainen oli mukana. Ja älkäämme unohtako seurustelua! Kirjassa ei ihan kaikki mennyt niin siloisesti kuin elokuvassa, eikä loppu ollut ihan niin onnellinen, mutta kokonaisuus ratkaisee. Ja ihana Saoirse Ronan oli juuri sellainen Eilis Lacey kuin piti ollakin!

4 kommenttia:

 1. Kuinkas sattuikaan, katsoin elokuvan juuri eilen. Vanha "taika" piti taas paikkansa, parempi kirjana kuin elokuvana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä pidin myös elokuvasta, olin ihan yllättynyt miten hyvä se oli, sillä olin valmistautunut pieneen pettymykseen.

   Poista
 2. Kirja on vielä lukematta, mutta hankittuna sentään. Olen niin jäljessä kaikista kulttuurikokemuksista. :)

  VastaaPoista