Luin tänä vuonna 86 teosta, mikä on selvästi enemmän kuin koskaan! Bloggaaminen on tehnyt minusta kunnianhimoisemman lukijan sekä laadun että siihen käyttämäni ajan suhteen. Nyt on menossa toinen blogivuosi ja ounastelen, että tällainen 80 - 90 teoksen vuosivauhti on minulle sopiva. Tahtiin mahtuu innostuneita, rentoutuneen lomalaisen lukupyrähdyksiä ja väsyneitäkin jaksoja. Vuoden aikana osallistuin muutamaan lukuhaasteeseen, joista Helmetin 50 kirjan haaste oli suurin. Muita haasteita olivat Klassikkohaaste 31.7., Kansojen juurilla -haaste (5 luettua teosta) jossa kerättiin alkuperäiskansoista kertovaa kirjallisuutta sekä Kurjen siivellä -haaste (6 luettua teosta), joka keskittyi itäaasialaiseen kirjallisuuteen. Joulukuussa osallistuin Novellimaratoniin ja julkaisin kirjabloggaajien joulukalenterin 9. päivän luukun. Heinäkuu oli varsinaista lukemisen riemua, sillä Lukumaratonin lisäksi heinäkuussa juhlittiin naistenviikkoa lukemalla nimipäiväsankareiden teoksia. Syksyllä kävin kaksilla kirjamessuilla: Turussa ja Helsingissä ♥
Sitten tilastoja: 85 kirjasta 49 eli yli puolet ovat kotimaisia. En ole yllättynyt, sillä niin hyvä tarjonta on ollut viime aikoina. Kaikista lukemistani 54 kirjaa eli reilusti yli puolet ovat naisten kirjoittamia - hyvä naiset! Käännöskirjallisuutta on kertynyt yhteensä 16 eri maasta: Australia, Kanada, Japani, USA, Kiina, Ruotsi, Tanska, Iso-Britannia, Irlanti, Nigeria, Brasilia, Italia, Ranska, Pohjois-Korea, Saksa ja Alankomaat. Luen selvästi eniten niin sanottua perusromaania, mutta mukana on myös 13 dekkaria/jännäriä, 10 novellikokoelmaa, 2 muistelmateosta, 1 sarjakuvakirja ja 1 näytelmä. Varsinkin dekkareita on välillä ihan pakko saada, mutta viimeksi mainituista sarjakuvat ovat se genre, joiden suuntaan haluaisin hieman laajentaa.
Vuoden aikana on valitettavasti jäänyt kesken noin viisi kirjaa, joista en ole blogannut enkä aio niitä nytkään listata. Joskus lukeminen vaan ei maistu. Erinomaisia, loistavia, upeita teoksia sen sijaan tuli vastaan niin monta, että parhaiden valitseminen on lähes mahdotonta. Pakotin itseni kuitenkin valitsemaan kymmenen parasta tai mieleenpainuvinta teosta ja tässä ne ovat (lukujärjestyksessä):
- Heidi Köngäs: Hertta
- Kate Atkinson: Elämä elämältä
- Jeannette Walls: Lasilinna
- Sadie Jones: Kotiinpaluu
- Louise Erdrich: Pyöreä talo
- Pekka Hiltunen: Onni
- Terhi Rannela: Frau
- Riitta Jalonen: Kirkkaus
- Deborah Levy: Uiden kotiin
- Emma Puikkonen: Eurooppalaiset unet
Mitäs tulevaisuus tuo? Aloitin jo Seinäjoen 100 kirjan lukuhaasteen (apua!) Suomen 100-vuotissynttäreiden kunniaksi. Saapa nähdä onnistunko, onko sata minulle liikaa? Sen ohessa aion jatkaa Helmetin uuden haasteen parissa, nostaa osaltani marginaaleja esille Suomi(ko) 100 -haasteen myötä ja jatkaa niin ikään Novellit kunniaan -haasteen kanssa. Lisäksi on mainittava, että Kirja hyllyssä osallistuu Ylen Kirjojen Suomi -tempaukseen :)
LUKURIKASTA JA INSPIROIVAA KIRJAVUOTTA 2017 KAIKILLE! ♥