18.12.2016

Novellien (puoli)maraton

Omppu blogista Reader, why did I marry him? rytkäytti novellimaraton-haasteella kesken pahimpien työkiireiden. Olin ensin ettei onnistu, mutta kun näytti siltä, että niin moni muukin ja sitten kun vielä näytti siltä, ettei viikonloppu olekaan kiireinen (enkä minä liian väsynyt), päätin osallistua sen minkä pystyin. Yllätyksekseni pystyin enempään kuin uskoin. Tässä suorituksestani lyhyesti.

Luin yhteensä 13 novellia neljästä eri kokoelmasta:

Pirkko Saision Signaali (Siltala 2014):
 • Kenelle kellot soivat
 • Junamatkan kuvaus
 • Kaksoisolento
 • Kauppamatkustajan kuolema
 • Onnellisten saari
 • Viettelyksen vaunu
 • Oidipus Kolonoksessa
 • Nuoruuden suloinen lintu
Signaali koostuu kirjoituksissa, joissa päähenkilö - Saisio itse tai ei - havainnoi ja pohtii kuolevaisuutta, toveruutta, suhdettaan muihin, elämää ylipäätään.

Riikka Ala-Harjan Reikä (Like 2013):
 • Satakerta
 • Metsä
 • Pehko
Nämä kolme novellia muodostavat yhdessä kokonaisuuden Laskeudun portaita pitkin järveen. Lyhyitä kertomuksia voisi kai yhdistää ajatus luontoon ja maaseutuun kuulumisesta.

Jhumpa Lahirin Tuore maa (Tammi 2008)
 • Tuore maa
Lahirilta olisin muuten lukenut enemmänkin, mutta teoksen kertomukset ovat niin pitkiä, etten pystynyt mahduttamaan niitä tähän puolimaratoniin. Aiheena on, kuten Lahirilla yleensä, bengalilaisten sopeutuminen Yhdysvaltoihin sekä ensimmäisen, toisen ja kolmannen polven maahanmuuttajien suhde toisiinsa.

Alice Munron Sanansaattaja (Tammi 2013)
 • Ei etuisuuksia
Munroltakaan en saanut kuin yhden kertomuksen kasaan tälle päivälle. Kokoelman ensimmäinen osio on omistettu Munron selvityksille - sekoitus faktaa ja sitä värittävää fiktiota - hänen skotlantilaisen sukunsa vaiheille vuosisatojen takaa.

En kerro kokoelmista tämän enempää, sillä aion lukea ne pian kokonaan. Signaalista ja Reiästä kirjoittanen postaukset jo tulevalla viikolla. Teokset ovat varsin nopealukuisia. Sen sijaan Tuore maa ja Sanansaattaja vaativat enemmän lukuaikaa ja osallistuvat siksi (niin ikään) Ompun järjestämään novellihaasteeseen, joka kestää toukokuulle saakka. Niistä siis kevätpuolella lisää!

Kiitos emännälle! Tuli todistettua taas se fakta, että novelleille löytyy aina aikaa. Muita maratoonareita mm: Riitta, hdcanis, Nellu, Jane, Tiia & Tommi, Suketus.

6 kommenttia:

 1. Tosi mukava tempaus, harmittaa todella että oltiin kipeinä, mutta onneksi novellihaaste jatkuu ja siihen on vielä hyvin aikaa lukea. Keväällä sitten kunnon spurtti ja loppukiri.
  Sinä sait tosi hyvän kattauksen luettua, vau! Me ei viitsitty sekalukea, ettei ihan mene sekasin kun kuumeesta sitä jo on muutenkin tillin tallin :D
  Tiia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli mukavaa! Sekalukemisen ansioista tuntui, että sai enemmän aikaiseksi, mutta kerran meinasin mennä sekaisin "äänten" kanssa :D

   Poista
 2. Kiva kattaus! Minuakin auttoi paljon se, että sai lukea monesta eri kokoelmasta ja sitä myöten heittäytyä ihan eri maailmoihin. Muuten minulle on vaikeaa selittää aivoilleni, että minäkertoja ei ole enää se sama kuin edeltävällä 10+ sivulla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasasin itselleni enemmänkin vaihtoehtoja, mutta Saisio vei niin mukanaan, etten paljon muuta ehtinyt :)

   Poista
 3. Hieno valikoima sinullakin! Sekalukeminen oli jännä kokemus. Tosin aivot temppuilivat täälläkin, Siekkisen maailmaan en päässyt kaiken edellä lukemani erilaisen jälkeen.

  VastaaPoista
 4. Sekatekniikan käyttö oli hirmun viehättävää. Ei tullu yhtään sellaista oloa, että ei enää jaksais lukea enempää. Tosin mulla oli kyllä vähän muitakin puuhia aina välillä. Ala-Harjaan en olekaan muissa koontipostauksissa vielä törmännyt. Erinomaista, että otit hänen mukaan.

  VastaaPoista