23.8.2020

James Patterson: Kuka kuolee ensin?

James Patterson 2001. Englanninkielinen alkuteos 1st to Die. Suomentanut Tero Valkonen. WSOY:n Loisto-pokkarissa 307 s. Lainasin kirjastosta.

Dekkari- ja jännityskirjailijoita on niin valtavasti, että ihme kyllä, näinkin suuri nimi kuin James Patterson saattaa jäädä kokonaan väliin. Etsin Helmetin haasteeseen (kohta 23) selkokielistettyjä kirjoja ja hoksasin, että Pattersonin Naisten murhakerhon teoksia on selkokielistetty alkuperäiskielellä. En tiedä, olisinko muuten tätäkään lukenut. Tuotteliaalla kirjailijalla on useita kirjasarjoja, ja Kuka kuolee ensin? aloittaa Naisten murhakerho -sarjan. Kerho syntyy, kun sanfransiscolainen etsivä Lindsay Boxer huomaa kaipaavansa tyttöystäviensä seuraa ja laajempaa näkökulmaa tuoreiden murhien selvittelyyn.

Tuore aviopari löytyy murhattuna hääsviitistä. Hurmaantuneena onnistuneista surmista murhaaja iskee toisen ja vielä kolmannenkin kerran. Jälkiä on vähän, mutta yllättäen ne viittaavaat menestyneeseen jännityskirjailijaan. Voiko olla pelkkää sattumaa, että tämän ensimmäisessä, julkaisemattomaksi jääneessä romaanissa murhataan niinikään morsiuspareja? Keskenään kokoontuvat naiset - etsivä, rikostoimittaja, kuolinsyytutkija ja yleinen syyttäjä - haastavat toistensa näkemyksiä, jakavat ajatuksiaan ja löytöjään. Lindsay pääsee kuin pääseekin vaikealta vaikuttavan tapauksen jäljille. Avukseen ja ärsytyksekseen hän saa komean ylikomisario Raleighn, jonka kanssa alun tahmeus muuttuukin molemminpuoliseksi ihastukseksi. 

Kuka kuolee ensin? on erittäin hyvin kirjoitettu ja kuitenkin samalla hyvin tutun oloinen dekkari. Tutkittavat tapaukset ovat kiehtovia, tutkinta etenee jännittävällä tavalla ja yllätyksiäkin riittää. San Francisco on ainakin minulle mukavaa vaihtelua tapahtumapaikaksi. Naisten murhakerhossa on jotain raikaista, eikä mikään oikeastaan pistä silmään liian stereotyyppisenä, vaikka sitä odotinkin. Kokenut kirjailija tietää, mitä tekee. Päähenkilö Lindsay kärsii oman elämänsä haasteista niin terveyden kuin rakkaudenkin saralla - loppukohtauksessa tapahtuu jotain, minkä minä olisin halunnut välttää, mutta reipasotteinen nuori etsivä selviää siitä taatusti ystäviensä avulla.

Voisin ihan hyvin lukea sarjaa pidemmällekin - ongelmana vain on se, että uusia dekkareita syntyy kovaa vauhtia eikä kaikille ole aikaa. Saa nähdä, millaiseen priorisointiin päädyn.

2 kommenttia:

 1. Minä olen lukenut kaikki Patteresonin suomennetut kirjat ja harmitti, kun kääntäminen on jäänyt kesken.
  Kiva kuulla, kun näistä vielä bloggaillaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eli ilmeisesti muutkin teokset ovat hyviä! Kiva kuulla :)

   Poista