16.5.2020

Scifi-lukuhaasteen koonti

Yöpöydän kirjat -blogi haastoi lukemaan scifi-kirjallisuutta vuoden ajan. Haaste alkoi 1.6.2019 ja päättyy 31.5.2020. Teen koontipostauksen jo nyt, sillä tiedossa ei olisi haasteeseen sopivia teoksia enää loppukuusta. Kiitos Niinalle tarpeellisesta haasteesta, joka oikeasti sai minut lukemaan monipuolisemmin! Tässä on nimittäin genre, jota en ole kovin paljon harrastanut, joten haaste osui tarpeeseen. Onneksi genre on hyvin laaja, sillä aluksi jännitin, löydänkö mukavaa luettavaa. Mutta ei hätää, listastani tuli lopulta pidempi kuin osasin kuvitella. 

Tässä teokset lukujärjestyksessä, ja linkit postauksiin, jos olen sellaisen tehnyt:

Kazuo Ishiguro: Ole luonani aina 
Maarit Verronen: Hiljaiset joet  
J. S. Meresmaa: Painajaismuisto
Emma Puikkonen: Lupaus
Hanna-Riikka Kuisma: Kerrostalo
Risto Isomäki: Haudattu uhka
Peter Hoeg: Nainen ja apina
Johanna Sinisalo: Enkelten verta
Ian McEwan: Kaltaiseni koneet
Ulla-Lena Lundberg: Sade
 
Tarkistin Goodreadsista teoksille antamani tähdet (1 - 5). Hajonta oli melko suurta, kahden ja viiden välillä. Suosikeiksini näistä kirjoista nousivat Maja Lunden Mehiläisten historia ja Peter Hoegin Nainen ja apina. Molemmissa teemana ihmisen suhde luontoon. Vähiten pidin tällä kertaa Risto Isomäen Haudatusta uhasta ja Ulla-Lena Lundbergin Sateesta. Molemmilta kirjailijoilta löytyy myös viiden tähden teoksia, mutta nämä eivät nyt olleet sitä parhaimmistoa minun mielestäni. Hanna-Riikka Kuisman teoksen nostin yhdeksi vuoden 2019 parhaista kotimaisista teoksista.

Luonnon monimuotoisuuden puolestapuhujia ovat Lunden ja Hoegin lisäksi Puikkosen Lupaus ja Sinisalon Enkelten verta. Dystopiaa on näissä myös, samoin Ishiguron klassikkoteoksessa Ole luonani aina, Verrosen Hiljaisissa joissa ja Kuisman Kerrostalossa. Tekniikan mahdollisuuksia punnitaan Verrosen ja McEwanin kirjoissa. Hentoa maagisuutta löytyy ainakin Lundbergin, Sinisalon ja tietysti Rowlingin teoksesta. Fantasiakirjallisuutta edustavat Harry Potter ja Meresmaan Painajaismuisto. Emäntäblogissa hyvä määritelmä siitä, mitä kaikkea scifi voikaan pitää sisällään.

5 kommenttia:

 1. Olet ehtinyt lukemaan paljon tähän haasteeseen! Mehiläisten historia ja Lupaus ovat sellaisia, jotka kiinnostavat minuakin. Samoin tuo Ishiguron kirja... minulla taitaa olla siitä äänikirjaversio ostettuna, mutta enpä ole vielä tullut kuunnelleeksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikkia noita voin suositella, pidät varmasti!

   Poista
 2. Neljä kirjaa olen lukenut listaltasi. Hyviä lukuvinkkejä kaikki :)

  VastaaPoista
 3. Ihanaa, että osallistuit ja löysin näin paljon luettavaa haasteeseen! Näistä olen lukenut aikaisemmin Ole luonani aina, Hiljaiset joet (aivan huippukirja) ja Enkelten verta, sekä haasteen aikana Kaltaiseni koneet (kauhea pettymys).

  Lundelta odottelisi lukupinossa Sininen, mutta koska koronan takia jouduin perumaan vetämäni lukupiirin tapaamiset ja kirjastotkin olivat kiinni, en ole vielä lukenut sitä, vaan odottelen, josko kesällä onnistuisi miitti jossakin muodossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sininen on minullakin listalla. Tämä oli todella mieltä avartava haaste! <3

   Poista