3.11.2015

Jo Nesbø: Verta lumella I

Jo Nesbø. 2015. Blood on Snow. Verta lumella, osa 1. Johnny Kniga. Suomentanut Outi Menna. 195 sivua.

"Minulla ei ollut henkilökohtaisesti mitään häntä vastaan. Sanoinkin sen hänelle, ennen kuin hän lysähti kasaan jättäen verisen vanan tiiliseinään. Ei niin, että kuvittelisin sen tehneen tilanteen hänelle jollain lailla helpommaksi."

Olin alkuun hieman skeptinen, jaksanko keskittyä Nesbøn teokseen, jos siinä ei seikkaile Harry Hole. Alku olikin hieman tahmea, mutta se ei johtunut siitä että tekstissä olisi ollut mitään vikaa, vaan siitä, että oletin (ennakkoluuloisesti) tekstin olevan samankaltaista kuin Hole-sarjassa. Verta lumella on siis erilainen. Se on sekä kielellisesti, tyylillisesti että tarinana hyvin erilainen. Ja kun tämän hyväksyin, pidin siitä niin että hotkaisin pienen teoksen parissa illassa!

Päähenkilö Olav on asiainhoitaja. Hän on kokeillut pakoauton ajoa, parittamista ja huumekauppaa, mutta hänellä ei ole kykyjä niistä mihinkään. Asiainhoitajana - kappaleiden eliminoimisessa - hän sen sijaan on hyvä ja luotettava. Nyt vastaan tulee kuitenkin sellainen kappale, joka saa Olavin pään pyörälle. Onko järkeä alkaa sooloilemaan? Kannattaako vetää välistä? Onko kumpikaan naisista sitä mitä Olav kuvittelee?

Verta lumella alkaa hyvin mustavalkoisena, mafiamaisena ja vanhanaikaisena dekkarina. No, sehän sijoittuu vuoteen 1977. Ehkä asetelmat olivat silloin selkeämpiä. Hahmot ovat suorastaan koomisen tuttuja ja pelkistettyjä, huumori mustaa. Olav on kuitenkin muita mielenkiintoisempi tapaus. Hän kuvaa itseään (niin, kerronta on minä-muodossa) tyhmäksi ja yksinkertaiseksi, lisäksi myös sanasokeaksi. Mutta pian käy ilmi, että hän lukee sitkeästi eteenpäin Kurjia, on muutenkin melko yleissivistynyt, lausuu kauniita ajatuksia unelmiensa naiselle metrotunnelissa ja pohtii varsin syvällisiä elämästään. Hänelle itselleen käy myös ilmi, etteivät hänen tarinansa pidä aina paikkansa.

"Painoin kädet korvilleni. Näin hänen suunsa liikkuvan, mutta en kuullut mitään. Ei ollut mitään kuunneltavaa. Sillä tarina ei mennyt niin. Ei ollut koskaan mennyt."

Verta lumella (osa 1) oli mukava välipaladekkari. Hole-sarjaan verrattuna henkilögalleria on pieni ja ennalta-arvattava, juoni hyvin suoraviivainen ja kaikenlaiset rönsyt on jätetty pois. Paketti toimii kuitenkin erittäin hyvin. Voi olla että kokeilen toistakin osaa. Ykkösosasta ovat kirjoittaneet myös Kirsi, Jonna ja Mai.

En tiedä, johtuuko se marraskuusta, mutta tämä oli pitkästä aikaa jo toinen perättäinen dekkari. Ehkä nyt on kuitenkin paras jatkaa Oneironin parissa (vaikuttaa lupaavalta!) ja villiintyä Finlandia-huumasta ennen seuraavia dekkarikokeiluja!

12 kommenttia:

 1. En tykännyt. Teksti ei lähtenyt kulkemaan kauniisti vaan oli aika tönkköä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siltä se tosiaan aluksi tuntui, mutta tyyliin tottui pian.

   Poista
 2. En tykännyt. Tämä oli niin kevyttä verrattuna aikaisempiin dekkareihin myöskin niihin, joissa ei seikkaillut Harry Hole.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kevyttä kyllä, mutta viehätyin sen vanhanaikaisuuteen.

   Poista
 3. Dekkarit ja marraskuu tuntuvat sopivan yhteen... Minullakin on taas yksi kesken, enkä meinaa saada sitä käsistäni iltaisin, vaikkei se kauhean jännittävä olekaan.

  Rupesit sitten lukemaan tämän loppuun ja ilmeisesti kannatti, kuten Raijo lupasi. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen iloinen. Laitoin kakkosen varaukseen kirjastoon, saa nähdä, milloin saan.

   Poista
  2. Olen nyt kakkosenkin lukenut ja kyllä kannatti. Siinä siirrytään pohjoiseen eikä rakkauskaan unohdu. Suosittelen oikein paljon tätäkin.

   Poista
  3. Kiitos vinkistä, Reijo! :)

   Poista
 4. Tykkäsin :) Ja nyt odottelen pääseväni lukemaan Verta lumelle II:en.

  VastaaPoista