31.12.2018

Kirjavuosi 2018Vuoden viimeinen päivä, eikä vuoden luettujen lista enää kasva, joten on aika kirjoittaa koontia. Kirjavuoteni 2018 oli blogin näkökulmasta toiseksi aktiivisin vuoteni, sillä 93 postausta on aika lähellä vuoden 2016 ennätystä, lähes sataa postausta. Ihan kaikki näistä eivät ole lukemiani kirjoja, vaan mukana on myös haastepostauksia, yksi teatterihehkutus sekä raportti Blogistanian kirjallisuuspalkinnoista.

Tässä blogissa on kuitenkin pääasiassa kyse kirjoista, joten paneudun nyt niihin. Vuonna 2018 luin kaiken kaikkiaan 84 teosta. Näihin lukeutuu enimmäkseen romaaneja, mutta mukana on myös kaksi runokokoelmaa, kaksi novellikokoelmaa, yhdeksän sarjakuvakirjaa, kaksi tietokirjaa ja yksi omaelämäkerrallinen teos. Romaaneista 14 voisi luokitella jännityksen tai dekkarien alle. Lasten- ja nuortenkirjallisuutta edustaa kolme teosta. Viime vuoteen verrattuna novellien määrä on romahtanut, mutta toisaalta sarjakuvien määrä on kasvanut roimasti, mikä olikin tavoitteeni tällä vuodelle.

Osallistuin useaan eri lukuhaasteeseen. Lukupino-blogin isännöimä Yhdysvallat-haaste innosti minua lukemaan peräti 15 aihepiiriin sopivaa teosta, ja etenkin loppuvuonna keräsin niitä ihan tietoisesti. Hurja Hassu Lukija kannusti sarjakuvien pariin, mikä tulikin tarpeeseen. Sarjakuvaromaanit olivat minulle entuudestaan melko vieras genre, mutta jatkan niiden parissa varmasti vielä jatkossakin, niin huikeita useimmat sarjakuvateokset olivat. Valtaosa lukemistani kirjoista sijoittui joko Helmet 2018 -lukuhaasteeseen tai Goodreadsin haastelistalle - tai molempiin. Linkin takaa pääset selailemaan haasteisiin lukemiani kirjoja.

Lukemistani 84 teoksesta peräti 61 on naisen tai naisten kirjoittama. Tämä ei ollut vuoden alussa mikään tietoinen valinta, mutta nyt jälkeenpäin vaikuttaa vahvasti siltä, että kirjavalintoihini on tänä vuonna vaikuttanut kirjailijan sukupuoli. Näin selkeää eroa miesten ja naisten välillä ei ole aiemmin ollut.

Eniten sain luettua kirjoja tietysti heinäkuussa. Tämä toistuu joka vuosi ja johtuu osaltaan naistenviikosta, jonka varrelle kerään innoissani viikon nimipäiväsankareiden teoksia. Linkin takana esimerkki naistenviikon postauksesta. Laiskin lukukuukausi näyttää olleen huhtikuu, jolloin olen lukenut vain kaksi romaania!

Mistä kirjani ja kirjailijani ovat kotoisin? Tämän vuoden tilastoissa näkyy Yhdysvallat jo mainitun haasteen ansiosta, yhteensä 13 teosta. Kotimainen kirjallisuus vie tietysti voiton 45 teoksella. Näin on ollut muinakin vuosina; kotimaisia on aina hieman yli puolet vuoden kirjoista. Vakiokakkonen Iso-Britannia jäi nyt kolmoseksi 11 kirjalla. Muuten kirjoja kertyi Iranista, Ranskasta, Virosta, Italiasta, Ruotsista, Irlannista ja Pakistanista.

Parhaimien teosten valinta on aina yhtä vaikeaa, mutta alla olevat kirjat pystyn nimeämään erittäin hyviksi varmasti vielä vuosienkin päästä. Usein on nimittäin niin, että saatan hehkuttaa jotain teosta heti lukemisen jälkeen, mutta huomaan jo parin kuukauden päästä, etten muistakaan sitä enää kovin hyvin. Tässä TOP 14:
Ja niin vain kävi, että parhaimpien listalle pääsi vain naisia! :) Muuten pidän listaa mukavan monipuolisena. Kirjailijoista eniten luin tänä vuonna Elly Griffithsiä - luin nimittäin kaikki häneltä tähän mennessä suomennetut Ruth Galloway -sarjan dekkarit. Kakkoseksi tässä sarjassa ylsi Pierre Lemaitre, jonka kirjoja luin kolme. Näistäkin kaksi kuuluu jännärit-luokkaan, kuten myös Clare Macintoshin teokset, joita luin kaksi. Sarjakuvaromaanien ykkönen (myös laadullisesti!) on Marjane Satrapi, jonka Persepolis-teoksia ei voi liikaa ylistää.


Vuonna 2019 aion osallistua edelleen Helmetin lukuhaasteeseen ja uskon, että moneen muuhunkin sitä mukaa kun niitä ilmestyy. Henkilökohtainen haasteeni on lukea mahdollisimman paljon omaan hyllyyn kertynyttä kirjallisuutta. Niillä saan uskoakseni kuitattua esimerkiksi tuosta Helmetin 50 kohdan listasta useimman!

 Kiehtovaa kirjavuotta ja onnellisia lukuhetkiä 2019!

12 kommenttia:

 1. Minäkin innostuin tänä vuonna Helmetistä.

  Hyvää ja riemukasta kirjavuotta 2019!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helmet on ollut ihan mainio haaste, niin moni on innostunut lukemisesta sen myötä!

   Poista
 2. Kiva kooste! Olen lukenut Top-listaltasi Yöperhosen ja Satrapin kirjat ja pidin molemmista. Harper Leen klassikko pitäisi kyllä muistaa lukea ensi vuonna, vaikka kesän klassikkohaasteeseen. Hyvää alkavaa lukuvuotta 2019!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harper Leestä ei voi olla tykkäämättä, toivottavasti luet sen pian!

   Poista
 3. Oi, mikä kirjalista ja mikä kirjavuosi! ❤ Rasi-Koskinen, Satrapi, Haurun Jääkansi ja Sally Salmisen Katrina ovat minullekin vuoden parhaimpien joukossa ja tietysti myös Vihan ja inhon internet. Maailma avartui kummasti tuon sarjakuvahaasteen myötä, ja lukupiiri on tuonut monta hyvää kirjaa eteen.

  Kiitos tuosta Ruth Galloway - vinkistä. Olen hurahtanut näin vuodenvaihteessa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että löysit Ruthin! Ja kyllä, sarjakuvat ovat avartaneet maailmaa.

   Poista
 4. Sinulla on ollut hyvä kirjavuosi. Listallasi on neljä kirjaa, jotka minäkin olen lukenut: Rasi-Koskinen, Angie Thomas, NoViolet Bulawayo ja Harper Lee. Kaikki hyviä kirjoja myös minun mielestäni. Kaikkea hyvää sinulle tähän alkaneeseen vuoteen!

  VastaaPoista
 5. Mainioita kirjoja olet nostanut parhaimmistoon: monta sellaista, jotka olen itsekin lukenut ja joista olen pitänyt. Kankimäen uusinta odottelen mielenkiinnolla (menee vielä pitkään ennen kuin saan sen), mutta sitä ennen yöpöydällä odottelee hänen ensimmäinen teoksensa.

  Ihanaa alkanutta uutta vuotta ja huikeita lukuhetkiä! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, samoin Kaisa! <3 Oih, sulla on paljon ihania Kankimäki-hetkiä edessä!

   Poista
 6. Hyvä listaus, vaikka tosiaan hmm, naisekas. Satrapi oli mulle uusi nimi. Ja auts, sarjakuvaromaanit! Niitäkin oliai kiva enemmän lukea. Nuorten kirjoja myös. Aina tuntee riittämättömyyttä kaiken kiinnostavan edessä. Mutta toisin päin myös, ei lopu tekeminen tämän harrastuksen kanssa, turvallista :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen tutustumista sarjakuviin, ne avartavat lukumaailmaa kovasti!

   Poista