10.10.2015

Ensimmäinen puoli vuotta kasassa - sopivasti suomalaisen kirjallisuuden päivän aikoihin

Siitä tulee nyt tosiaan puoli vuotta, kun aloitin blogiharrastukseni lukupiirikaverieni Elinan, Saran ja Kaisan esimerkkien innoittamana. Sen ja tällaisen kirjallisen juhlapäivän kunniaksi ajattelin tehdä pientä koontia kokemuksistani ja samalla vastata Saralta jo kesällä saamaani haasteeseen.

Kun lähdin tähän touhuun mukaan, odotin lukukokemusteni syvenevän ja kehittyvän, kirjamakuni laajentuvan ja lukuintoni kohenevan. Toivoin myös, että saisin muualta blogimaailmasta hyviä lukuvinkkejä ja ehkäpä uusia tuttavuuksiakin.

No, ovatko odotukseni täyttyneet?

Lukeminen on ollut hieman erilaista kuin ennen blogiaikaa. Pohdin lukemaani enemmän ja tarkkailen myös itseäni. Sen myötä myös kirjamakuni on laajentunut. Entisestä dekkareiden ahmijasta on muotoutunut lukija, joka nauttii erilaisista teoksista, moninaisista tarinoista ja saattaa jopa vaatia kirjailijalta hyvää tekstiä. Seuraamistani blogeista olen saanut niin hirveästi uusia lukuvinkkejä, että suorastaan ahdistun tulvan keskellä (positiivista ahdistusta!). Eli kyllä, olen mielestäni kehittynyt ja lukuintoni on valtava. Siitä iso kiitos lukublogistiyhteisölle!

Olen lukenut kuuden kuukauden aikana 35 kirjaa eli noin 6 kuukaudessa. Tahti on kaksinkertainen edelliseen elämääni verrattuna, jolloin luin reilut 30 kirjaa vuodessa. Elo-syyskuussa tahti alkoi hirvittää jo itseänikin ja olikin jo hieman liian nopea. Huomaan näin jälkeenpäin, että osa teoksista unohtuu, jos niille ei anna aikaa ennen seuraavaa. Nyt kun syksyn työt imaisevat oman aikansa, lukutahti alkaa selvästikin palautua rauhallisemmaksi. 

Saralta saamani haaste kuului, mitkä kolme bloggaamaani teosta voisin kuvitella lukevani joskus toisenkin kerran. Heti alkuun täytyy sanoa, etten muista olisinko koskaan lukenut yhtäkään romaania kahta kertaa. En näe siihen tarvetta, kun maailman on niin tulvillaan uutta kirjallisuutta :). Mutta koska lupasin tätä pohtia, päädyin seuraavaan:

1. Osa Alice Munron novelleista kokoelmassa Liian paljon onnea. Osa loistavan tarkoista kertomuksista on jäänyt mielen koloihin. Niitä aion selailla uudestaan jonain päivänä.

2. Colm Tóibínin novellikokoelma Äitejä ja poikia. Koskettavia, universaaleja, kauniita hetkiä, joihin tekee mieli ja on helppo palata.

3. Vahvimpia lukukokemuksiani olivat kuitenkin (lukujärjestyksessä) Pauliina Rauhalan Taivaslaulu, jota sain maistella myös teatterissa, Ulla-Lena Lundbergin Jää sekä André Brinkin Tuokio tuulessa. Kaikki keskenään hyvin eri tavoin ihania! Siitä olen kuitenkin ollut ihmeissäni, etten muista puolen vuoden ajalta kuin yhden tai kaksi kirjaa, joista en oikeastaan pitänyt. Onko tämä vain hyvää tuuria vai onko vaistoni toiminut näin hyvin??

Kesällä minua alkoi vaivata aukko, joka minulla selvästikin on kotimaisen nykykirjallisuuden tuntemuksessa. Siksipä kesän jälkeen lukemistoni on ollut voittopuolisesti kotimaista ja sen parissa aion viettää ison osan lopunkin vuotta. Osa valitsemastani kotimaisesta on ollut minulle entuudestaan tuttua (Kari Hotakainen, Riikka Ala-Harja, Tuula-Liina Varis), suurin osa kuitenkin uusia (esimerkiksi kokeneet kirjailijat Johanna Sinisalo, Jari Tervo, Olli Jalonen ja Joel Haahtela). Vaikka kotimaisen keruu on nyt ihan tarkoituksellista, pitkällä listallani on toki runsaasti myös ulkomaista kirjallisuutta.

Lukemistani kirjoista vain viisi on kirjoitettu ennen vuotta 2000, joten on ihan selvää, että olen paneutunut (ehkä osin huomaamattanikin) tuoreisiin teoksiin. Hyvin tuoreelta näyttää myös loppusyksyni: uusina niminä itselleni Asko Sahlberg, Sirpa Kähkönen, Pirkko Saisio, Petri Tamminen, Matti Rönkä ja Elias Koskimies. Tutuista mainittakoon edelleen Kari Hotakainen ja Emmi Itäranta. Vaikea on kai olla erossa myöskään Hertasta ja Normasta!

Lukemisen ja bloggaamisen lisäksi olen jäänyt aivan koukkuun muiden postauksiin. Lähes päivittäistä iloa on lukea, mitä joku blogistikollega ajattelee ja kirjoittaa lukemastaan! ♥


12 kommenttia:

 1. Oli mukava lukea kokemuksistasi sillä olen vasta hieman yli kuukauden pitänyt omaa kirjablogiani. Olen myös ihan koukussa muiden kirjablogeihin ja saanut paljon lukuvinkkejä. Kirjojen maailma vain on niin kiehtova!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjoihin ja blogeihin voisi upottautua ihan kokopäiväisesti, jos ei tarvitsisi käydä töissä välillä :)

   Poista
 2. Samaa totean minäkin: joskus ihmettelin, miten muiden bloggajien lukulistoilla on niin paljon blogeja, mutta nyt en enää ihmettele. Muiden blogien seuraaminen avartaa omaa luku- ja blogimaailmaa tosi paljon, ja on hauska seurata, miten eri tavoin sama teos koetaan. Onnea puolesta vuodesta!

  VastaaPoista
 3. Tulin niin onnelliseksi tästä kirjoituksestasi, Kaisa! Hienoa, että perustit blogin! ❤

  Norman ja Hertan haluan minäkin vielä tänä syksynä kohdata. Enkä voinut olla huomaamatta Meriromaania tuossa pinossasi. ❤

  Sahlberg on hyvässä vauhdissa täällä Saksassa. Antti päikkäreillä, muu perhe Legolandissa ja minä aion käyttää ajan kääntelemällä Tammilehdon sivuja. Tosin ensin täytyy selata nämä inspiroivat blogitekstit läpi... Ah, loma!

  VastaaPoista
 4. Voi että, mahtavaa, että innoitimme sinut blogimaailmaan! Ja että olet tykännyt olla täällä, sehän se on tärkeintä. <3

  Hymyilin, kun kirjoitit, että oma lukutahti alkoi hirvittää. :-D Omakin lukutahtini kasvoi huomattavasti blogin myötä. Ennen blogia luin toki, mutta hitaammin, joskus oli jopa hetkiä, ettei ollut mitään luettavana. Kirjavinkeistäkin oli joskus pulaa, mutta siitä ei tosiaan ole nyt huolta. ;-)

  Minullakin on Tammilehto nyt luettavana, ja yöpöydällä odottelee myös Itärannan uusin ja Hoegin Susanin vaikutus. Adlibriksen kirjapakettikin on tulossa, kun oli pakko saada Stoner omaan hyllyyn ja luettavaksi.

  VastaaPoista
 5. Aloitin itsekkin tänä vuonna bloggaamisen ja olen huomannut, että lukemaansa tulee ajateltua enemmän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulin joskus että analyyttisyys voisi tehdä lukemisesta työläämpää, mutta ennemminkin se on laajentanut perspektiiviä ja nykyään luen paljon monipuolisemmin kuin ennen :)

   Poista
 6. Hieman myöhästyneet onnittelut puolen vuoden merkkipaalusta. :) Bloggaus sai minutkin koukkuun, yllättävän nopeasti jopa. Lukemisista kirjoittelussa on jotain kiehtovaa, ja blogeja seuratessa ei tosiaan ole lukuvinkeistä pulaa. Minullakin blogitouhut ovat kasvattaneet kiinnostusta kotimaista kirjallisuutta kohtaan, jota luin tosi vähän ennen blogiaikaa. Mutta vielä riittää lukuaukkoja paikattavaksi. Ihanaa syksyä sinulle ja bloggausintoa jatkossakin!

  VastaaPoista